Sondaj INSCOP. De unde se informează românii despre coronavirus. Diferenţe uriaşe între televiziuni şi reţele sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televizunile şi paginile de internet ale presei scrise sunt principalele surse de informare ale populaţiei cu privire la evoluţia epidemiei de coronavirus, conform ultimului sondaj INSCOP Research realizat în parteneriat cu Verifield şi cotidianul Adevărul, în perioada 16-19 martie 2020, intitulat ”Percepţia populaţiei cu privire la epidemia COVID -19 în România”.

Cei mai mulţi respondenţi (70,7%) declară că urmăresc posturile de televiziune. Pe locul secund în topul surselor de informare cu privire la epidemia de coronavirus se află paginile de internet ale presei scrise, cu 9,2%. Urmează canalele oficiale ale autorităţilor (pagini de internet), cu 8%, şi reţelele sociale cu 7,1%. 2,3% dintre români se informează mai ales de la posturile de radio, iar de la rude, prieteni şi cunoştinţe 1,7%. 0,6% dintre respondenţi au indicat alte surse, în timp ce 0,4% nu ştiu sau nu răspund.

Remus Ştefureac, director INSCOP Research: ”Principala sursă de informare cu privire la epidemia de coronavirus rămân posturile de televiziune, urmate de paginile de internet ale presei scrise. Nivelul de accesare al canalelor oficiale ale autorităţilor publice (paginile de internet ale instituţiilor centrale şi locale) este încă redus. Din acest punct de vedere, o responsabilitate mai mare a mass-media în verificarea surselor de informare dublată de o atenţie sporită a persoanelor care utilizează reţelele sociale şi reţinere în distribuirea informaţiilor din surse incerte sunt condiţii esenţiale pentru a limita răspândirea ştirilor false. Fenomenul dezinformării într-o situaţie de veritabil război cu o epidemiei care s-a transformat  deja în pandemie, este o ameninţare reală cu consecinţe cât se poate de grave asupra coeziunii societăţii. Sănătatea procesului de informare a populaţiei devine astfel esenţială în aceste vremuri pentru a preveni panica sau chiar infectarea accidentală.”



Sondajul a fost realizat în perioada 16-19 martie 2020 de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield şi Adevărul. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului multistadial stratificat fiind de 800 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.5%, la un grad de încredere de 95%.

sondaj
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite