SONDAJ INSCOP Fuziunea dintre PNL şi PDL îi împarte pe români în două tabere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii de dreapta se vor reuni într-un mare partid de dreapta FOTO Mediafax
Liderii de dreapta se vor reuni într-un mare partid de dreapta FOTO Mediafax

35,4% din români nu văd cu ochi buni fuziunea într-un singur partid a PNL şi PDL, în timp ce 29,4% consideră că o asemenea unificare este o idee bună, arată un sondaj INSCOP Research, realizat la comanda „Adevărul“

Liderii Klaus Iohannis şi Vasile Blaga au anunţat că PNL şi PDL vor fuziona sub numele de PNL după 1 ianuarie 2015. Sociologii de la INSCOP Research au ieşit în stradă pentru a-i întreba pe români ce părere au cu privire la înfăptuirea acestei construcţii politice. Concluzia: majoritatea românilor, fie nu şi-au format o părere, fie consideră că fuziunea prin comasare a celor două partide este o idee proastă. Procentele arată astfel: 35,4% din respondenţi sunt de părere că unirea PNL şi PDL într-un singur partid este o idee proastă, în timp ce 29,4% consideră că un asemenea proiect este o idee bună, iar 35,2% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. „Comasarea prin fuziune a PNL şi PDL determină o polarizare evidentă în rândul opiniei publice“, observă cercetătorii INSCOP Research.

Alegătorii PNL, cei mai entuziaşti

Mai departe, sociologii au vrut să afle opţiunile votanţilor fiecărui partid care a participat la alegerile europarlamentare faţă de fuziunea dintre PNL şi PDL. Cifrele arată că electoratul PNL este cel mai încântat de comasarea prin fuziune a celor două partide. 85,6% din alegătorii PNL cred că fuziunea PNL-PDL este o idee bună, doar 4,5% dintre votanţii liberali consideră fuziunea o idee proastă. În cazul electoratului PNL remarcăm ponderea foarte scăzută a celor care nu au o opinie formată pe acest subiect: 9,8%. Votanţii PDL sunt ceva mai precauţi decât partenerii lor faţă de ideea fuziunii. 70,7% au o părere bună, 6,1% din alegătorii democrat-liberali consideră că fuziunea este o idee proastă, în timp ce un procent important de 23,2% nu se pronunţă asupra temei, alegând varianta de răspuns nu ştiu/nu răspund.

Câştigătorii alegerilor europarlamentare şi adversarii politici ai noului partid la alegerile prezidenţiale, alianţa PSD-UNP-PC, cred, în majoritatea lor (60%), că acest proiect politic este o idee proastă. 15,5% dintre votanţii PSD-UNPR-PC au o părere bună, în timp ce 24,5% dintre votanţii acestei alianţe nu au nicio opinie cu privire la fuziunea dintre cele două partide. Alegătorii celorlalte partide de dreapta, PMP şi UDMR  nu sunt interesaţi, în cea mai mare parte, de fuziunea PNL – PDL. Doar 24% din electoratul PMP de la euroalegeri empatizează cu decizia fuziunii, majoritatea (52%) având o opinie proastă cu privire la această construcţie. Alegătorii UDMR sunt cu atât mai sceptici, numai 5,4% exprimându-se în favoarea fuziunii.

În ceea ce priveşte realizarea procesului de fuziune dintre PNL şi PDL, remarcăm acelaşi tip de polarizare în condiţiile în care 32,7% dintre respondenţi cred în reuşita unificării celor două partide, în timp ce 28,1% afirmă contrariul. 39,2%, un procent semnificativ, nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.  Studiul INSCOP Research a fost realizat în perioada 1-6 iulie 2014, la comanda ziarului “Adevărul”. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.055 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia de 18 ani şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

sondaj

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/sondaje-inscop" target="_blank">View the story "Sondaje INSCOP " on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite