SONDAJ INSCOP Cinci procente din încrederea în Biserică au ars în Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica a pierdut fulgerător nu mai puţin de cinci procente din încrederea opiniei publice, relevă Barometrul INSCOP Research, realizat pentru ziarul „Adevărul“, la o lună după tragedia din clubul Colectiv, când Biserica a fost aspru criticată pentru reacţia întârziată şi neconformă cu situaţia.

 Influenţa tragediei de la Colectiv se face simţită în topul încrederii în instituţiile publice, unde prima poziţie este ocupată în luna noiembrie de Pompieri, instituţie introdusă pentru prima oară pe listă, cu 77,5% încredere multă şi foarte multă. Pompierii, împreună cu personalul de pe ambulanţă, au fost primii care au ajuns la locul tragediei din noaptea de 30 octombrie.

Pompierii sunt urmaţi în clasament de Armată cu 75,4% (faţă de 73,8% în septembrie) şi Jandarmerie cu 65,8% (63,7% în septembrie), ambele cunoscând o uşoară creştere faţă de ultimul sondaj. Pe poziţia a patra se situează, la mică distanţă, DNA cu un capital de încredere de 61,2%, cu 1,2% în creştere faţă de septembrie, relevă sondajul „Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“. Sondajul a fost realizat în perioada 26 noiembrie-2 decembrie 2015 şi are o marjă de eroare de 3%

Avem mai multă încredere în DNA decât în biserică

Biserica rămâne instituţia privată sau socială în care românii au cea mai mare încredere, cu 56,3% din opţiunile de încredere multă şi foarte multă. Procentul este însă în scădere cu mult faţă de luna septembrie, când 61,2% îşi declarau încrederea multă şi foarte multă pe care o au în Biserică. Sociologii INSCOP arată că scăderea de peste cinci procente în cazul Bisericii vine pe fondul controverselor apărute în jurul modului în care Biserica a reacţionat faţă de tragedia de la Colectiv.

Preoţii au fost criticaţi pentru absenţa lor din primele zile de după tragedie, când întreaga Românie s-a solidarizat cu victimele de la Colectiv.  Apoi, capii Bisericii au avut reacţii nepotrivite legate de muzica rock pe care o ascultau tinerii din Colectiv şi despre prezenţa tot mai mare a acestora în cluburi şi îndepărtarea de Biserică. În clasamentul general, care include toate instituţiile publice, Biserica se situează după DNA şi înainte de Serviciul Român de Informaţii (SRI) la capitolul încredere.

Iohannis îşi recâştigă capitalul

SRI ocupă poziţia a şasea cu 51,3%, în creştere cu 1% faţă de luna septembrie şi cu doar 0,1% mai mult decât Preşedinţia, următoarea în clasament. Preşedinţia se menţine în continuare în topul încrederii în instituţiile politice cu 51,2% încredere multă şi foarte multă, în creştere cu aproape 5 procente faţă de sondajul precedent, tot atâtea cât a pierdut Biserica. „Încrederea în Preşedinţie revine astfel la un nivel apropiat de cel înregistrat imediat după alegerile prezidenţiale, urmare a modului în care preşedintele Klaus Iohannis a gestionat criza guvernamentală şi protestele Colectiv“, arată sociologii INSCOP Research. Urmează la mică distanţă Serviciul de Informaţii Externe (SIE) cu 50,9%, în creştere cu 2,9% faţă de luna septembrie.

O altă instituţie care a cunoscut o creştere considerabilă este Guvernul, care beneficiază de încrederea a 30,9% dintre cei intervievaţi, în creştere faţă de luna septembrie cu aproximativ 5 puncte procentuale (25,2%). De la ultimul sondaj, Guvernul României a avut parte de o schimbare radicală: Cabinetul Ponta şi-a dat demisia şi a fost înlocuit cu echipa de tehnocraţi condusă de premierul Dacian Cioloş.

La coada clasamentului

Instituţiile publice cu cea mai mică încredere rămân în continuare: Consiliul Judeţean cu 22,9% (faţă de 20,6% în septembrie), Parlamentul, cu 12,8% încredere multă şi foarte multă (faţă de 10,9% în septembrie) şi partidele politice cu 8,6% (faţă de 7,6% în septembrie).

Click pe imagine pentru a mări 

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite