Sondaj INSCOP. AUR, al doilea partid în preferinţele românilor. Ştefureac: Problemele sociale şi politice alimentează adeziunea la discursul ultra-populist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Directorul Institutului INSCOP Research, Remus Ştefureac, a postat pe Facebook un grafic al intenţiei de vot în România care indică faptul că în prima lună din 2022 AUR a depăşit Partidul Naţional Liberal în preferinţele românilor, devenind astfel al doilea partid din România conform intenţiei de vot. Pe primul loc se află Partidul Social-Democrat.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, principalul partid care ar primi voturile românilor ar fi Partidul Social-Democrat (34,3%), urmat de Alianţa pentru Unirea Românilor (20,6%).  AUR a depăşit astfel Partidul Naţional Liberal, care ocupă locul al treilea în preferinţe (16,6%). Uniunea Salvaţi România (USR) se află pe locul al patrulea (12,5%), urmat de UDMR cu puţin peste 4%. 

Şi partidul lui Ludovic Orban, Forţa Dreptei, este luat în calcul de alegători, fiind ales de 1,7% dintre respondenţi. La fel şi partidul lui Liviu Dragnea, Alianţa pentru Patrie (APP), care înregistrează 1% din voturi. 

sondaj INSCOP

Directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac, a transmis principalele concluzii ale sondajului. Acesta susţine că certurile din coaliţie, în contextul crizei energetice, afectează în mod direct intenţia de vot. „Deocamdată impactul este controlabil, dar problema riscă să devină o ameninţare majoră dacă relaţia dintre PSD şi PNL nu se va armoniza şi cele două partide nu vin cu soluţii în locul disputelor politice. După catastrofală criză politică de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor să audă de certuri politice”, a scris Stefureac, joi, pe Facebook. 

Totodată, Ştefureac susţine că tensiunile din coaliţie şi întârzierea oferirii de soluţii la probelemele sociale alimentează creşterea AUR în preferinţele românilor.„Dacă pe zona de securitate militară, din cauza ameninţărilor Rusiei observăm o creştere foarte puternică a încrederii în NATO, în UE, în Occident, de bun augur pentru moralul naţiunii, problemele sociale şi politice domestice/interne vor alimenta în continuare adeziunea electorală la discursul ultra-populist”, a explicat Remus Stefureac. 

sondaj inscop

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States, Black Sea Trust for Regional Cooperation şi True Story Project. Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, datele fiind culese prin metodă CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului a fost de 1162 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite