SONDAJ Cât de mult a fost tras în jos Klaus Iohannis de „scandalul Antena 3“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului a pierdut aproape nouă procente la capitolul încredere din luna noiembrie până acum, arată un sondaj realizat de INSCOP la comanda „Adevărul“. Asta după ce Klaus Iohannis a luat partea trustului Intact în disputa cu ANAF.

Deşi se menţine în continuare pe prima poziţie în topul încrederii în personalităţile publice, Klaus Iohannis înregistrează o scădere semnificativă a capitalului de încredere de care beneficiază din partea românilor, arată sociologii INSCOP Research.

Astfel, în luna martie a acestui an, 51,2% din respondenţi afirmă că au încredere multă şi foarte multă în şeful statului, faţă de 59,8% în noiembrie 2015, arată un sondaj INSCOP. Explicaţia cea mai probabilă a căderii subite e poziţia adoptată de preşedintele Iohannis în scadalul Antenelor, de la mijlocul lunii februarie. Atunci, şeful statului a criticat „atitudinea heirupistă a inspectorilor ANAF“ şi „banalele motive administrative“ care au dus la evacuarea trustului Intact, deşi ANAF n-a făcut decât să aplice o hotărâre definitivă a instanţei. După acele afirmaţii pro-Antena 3, Klaus Iohannis a pierdut peste 50.000 de like-uri pe Facebook în doar trei zile. Ulterior, şeful statului şi-a reevaluat poziţia, însă, aşa cum arată şi sondajul INSCOP, a fost prea târziu. Între timp, Antenele s-au mutat în alt sediu, ca urmare a deciziei judecătoreşti.

Isărescu şi Cioloş completează podiumul
Klaus Iohannis este urmat în clasament de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care înregistrează o scădere la capitolul încredere, de la 40,4% în noiembrie 2015, la 36,1% în luna martie a acestui an, o scădere ce poate fi pusă în contextul discuţiilor despre Legea dării în plată, unde liderul BNR a luat partea băncilor, nu a datornicilor.

Premierul Dacian Cioloş se situează pe poziţia a treia cu 30,4% încredere multă şi foarte multă (faţă de 32,6% în noiembrie 2015). O uşoară scădere, ce poată fi tradusă ca prim semn al erodării de care nu scapă niciun premier. Pe locul al patrulea în topul încrederii se află George Maior, cu 27,3% încredere multă şi foarte multă (faţă de 29,8% în noiembrie 2015), dar în condiţiile unei notorităţi mai scăzute. Astfel, 17,1% din respondenţi declară că nu îl cunosc pe actualul ambasador al României în SUA. George Maior este urmat de Victor Ponta, care înregistrează o uşoară creştere a capitalului său de încredere de la 20,2% în noiembrie 2015, la 23,3% în luna martie.

Pe poziţia a şasea se situează fostul partener de guvernare al lui Victor Ponta, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu 22% încredere multă şi foarte multă (faţă de 21,4% în noiembrie 2015). Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a ajuns la cota 20,1% (faţă de 21,8% în noiembrie 2015), iar vicepremierul Vasile Dâncu are 17,1% (17,3% în noiembrie). În cazul lui Vasile Dâncu, 25,2% din cei chestionaţi declară că nu îl cunosc. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este urmat de Alina Gorghiu cu 16,7% (18,6% în noiembrie 2015), 10,6% din respondenţi declarând că nu o cunosc pe copreşedinta PNL.

Cum stau candidaţii la Primăria Capitalei
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei (inclusă pentru prima dată în lista măsurată de INSCOP), ocupă poziţia a şaptea în topul încrederii în personalităţile publice, cu 21,1% încredere multă şi foarte multă. Astfel, Firea stă cel mai bine dintre toţi candidaţii pentrtu Bucureşti. Spre exemplu, liberalul Ludovic Orban – măsurat şi el tot pentru prima dată de INSCOP – are o cotă de încredere de aproape 11%. În Nicuşor Dan – inclus, de asemenea, pentru prima dată în măsurătoarea sociologică – doar 7,7% din români au încredere, însă candidatul USB suferă la capitolul notorietate: 50,4% din respondenţi afirmă că nu ştiu cine e Nicuşor Dan. Dar trebuie ţinut seamă că Nicuşor Dan îşi face mai degrabă o campanie locală, în Bucureşti,  fapt care afectează o măsurătoare făcută la nivel naţional.

Liderul PMP Traian Băsescu, care, potrivit unor surse politice, va intra şi el în lupta pentru Primăria Capitalei,  se bucură de încredere multă şi foarte multă din partea a 15,4% din români (faţă de 16,3% în noiembrie 2015).

Date sociologice
„Barometrul INSCOP – Adevărul despre România“ a fost realizat în perioada 21 - 28 martie, pe un eşantion de 1.063 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în 39 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, într-un total de 92 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate).

image

[<a href="//storify.com/Alinavasile/sondaje" target="_blank">View the story "Sondaje " on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite