SONDAJ Demisia lui Ponta, bine văzută de peste jumătate dintre români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproapre 55% dintre români consideră că în urma protestelor de stradă Guvernul Ponta trebuia să-şi dea demisia, un procent asemănător (50,5%) fiind, de asemenea, pentru un guvern de tehnocraţi, arată Barometrul Inscop Research făcut la comanda „Adevărul“.

Demisia Guvernului Ponta după protestele de stradă de la începutul lunii noiembrie a fost receptată drept o acţiunea firească de peste jumătate din respondenţii sondajului. Astfel, 54,2% dintre români consideră că în urma protestelor de stradă guvernul Ponta trebuia să îşi dea demisia, în timp ce 36,7% dintre respondenţi spun că nu trebuia să îşi dea demisia.

Alcătuirea unei echipe guvernamentale formată din tehnocraţi a fost văzută pozitiv de aproape jumătate din rândul respondenţilor. 50,5% dintre ei spunând că preferă un Guvern de tehnocraţi pentru că aduce mai multă competenţă, în timp ce 32,1% susţinând că e de preferat un Guvern politic, potrivit sondajului INSCOP Research. Pe de altă parte, doar 40,8% dintre respondenţi au încredere în guvernul Cioloş, iar 35,3% spun că nu au încredere în guvernul Cioloş.

„În privinţa perspectivei de după anul electoral 2016, preferinţa pentru un guvern de tehnocraţi scade. Faptul este explicabil, în condiţiile în care alegerile se presupune că aduc şi legitimitatea unui guvern politic în raport cu o nouă majoritate parlamentară. Cu toate acestea, 37,2% dintre români încă ar dori guvern de tehnocraţi după alegeri, iar 34% ar prefera un guvern politic după alegeri. Numărul de nonrăspunsuri este considerabil – 28,8%. Numărul mare de nonrăspunsuri trădează o neîncredere a publicului în faptul că mecanismul votului ar putea procura legitimitate pentru un nou guvern politic“, arată INSCOP Research.

image

31,6% dintre respondenţi consideră că Guvernul este alcătuit doar din specialişti în domeniile lor, pe când 37,4% consideră că actualul Guvern nu este alcătuit numai din specialişti în domeniile lor. De asemenea,  36,9% dintre români cred că Guvernul Cioloş va face reforme importante cât se va afla la conducerea României, iar un procent asemănător, 34,8%, cred că nu va reuşi să facă reforme semnificative.

În ceea ce priveşte aşteptările de la noul Guvern, situaţia este echilibrată între cei care au aşteptări de la echipa Cioloş şi cei care sunt neîncrezători. Astfel, 34,6% cred că Guvernul Cioloş va fi mai bun decât Guvernul Ponta, iar 34,3% că nu va fi mai bun. De asemenea, la acest punct al barometrului, s-au înregistrat 31,1% nonrăspunsuri.

Datele tehnice ale sondajului

 Sondajul „Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România“ a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“. Sondajul a fost realizat în perioada 26 noiembrie -2 decembrie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1.071 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în 40 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, într-un total de 89 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate). Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populaţiei din 2011.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite