Sondaj CSCI: Victor Ponta, favorit la Cotroceni

Sondaj CSCI: Victor Ponta, favorit la Cotroceni

Victor Ponta nu şi-a anunţat candidatura pentru Preşedinţie FOTO Arhiva Adevărul

Prim-ministrul Victor Ponta ar câştiga cursa pentru funcţia de preşedinte al României, dacă alegerile prezidenţiale ar avea loc duminica viitoare, arată un sondaj CSCI realizat în decembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă ar avea loc alegeri prezidenţiale duminica viitoare, Victor Ponta ar câştiga detaşat, cu 32% din intenţiile de vot, în timp ce Crin Antonescu ar obţine 24%. Mihai Răzvan Ungureanu ar primi 21% din voturi, Cătălin Predoiu 8%, iar Dan Diaconescu 6%.

Într-o cursă la care iau parte numai candidaţi de dreapta, liderul social-democraţilor ar câştiga detaşat bătălia în turul doi. Astfel, Ponta ar obţine 59% din voturi dacă ar concura cu Crin Antonescu, care ar obţine 41%. Dacă în turul doi l-ar avea adversar pe Mihai Răzvan Ungureanu , Ponta ar obţine 66% din voturi, iar cu Cătălin Predoiu contracandidat ar obţine 67 de procente.

În ceea ce priveşte alegerile europarlamentare din 2014, PSD ocupă capul listei, cu un scor dublu decât următorul clasat. PSD ar obţine 41% din voturi, PNL 19%, PDL - 17%, UDMR şi PPDD câte 6%, iar Mişcarea Populară - 5 procente.

Sondajul a fost realizat în perioada 18-22 decembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1123 de persoane, cu o marjă de eroare de plus/minus 3%.

Popularul Ponta

Un sondaj INSOP, realizat în noiembrie la comanda ziarului „Adevărul“, opţiunile populaţiei pentru alegerile prezidenţiale măsurate pe o întrebare deschisă, adică fără a nominaliza vreun candidat, românii s-au gândit cel mai mult la Ponta şi Antonescu. Numele premierului a fost indicat de 19,1% din cei chestionaţi, în timp ce Crin Antonescu a fost ales de 17,8%. Liderii USL au fost urmaţi de Mugur Isărescu (7,2%), respectiv Mihai Răzvan Ungureanu (7,1%).

Sondajul mai arată că 54,4% din repondenţi cred că PSD va avea candidat propriu la algerile de anul viitor. Sondajul a fost realizat în perioada 07 - 14 noiembrie, pe un eşantion de 1.055 persoane. Eroarea maximă admisă este de ± 3%.

Pe aceeaşi temă:

Mugur biruitorul. Isărescu i-ar învinge la prezidenţiale şi pe Ponta, şi pe Antonescu

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, i-ar învinge atât pe Crin Antonescu, cât şi pe Victor Ponta în turul al doilea al algerilor prezidenţiale.

INFOGRAFIE Sondaj: 62% din români ar fi de acord ca Basarabia să se unească cu România

 
Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 61, 7% din români ar fi de acord ca Republica Moldova să se unească cu România în cazul în care Basarabia ar rata procesul de integrare în UE.
 
 
Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research, respondenţii n-au încredere în instituţiile statului pentru rezolvarea principalelor temeri cu care se confruntă.
 
 
29,2% din respondenţi spun că românii şi minoritatea maghiară se înţeleg bine, potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată la comanda „Adevărul“. 29,1% din români susţin însă că relaţiile cu ungurii sunt rele
 
 
27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările