SONDAJ CSCI: PNL a depăşit PSD în intenţia de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, preşedinte PSD şi Alin a Gorghiu, copreşedinte PNL
Victor Ponta, preşedinte PSD şi Alin a Gorghiu, copreşedinte PNL

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PNL ar obţine 39% din sufragii, în timp ce Alianţa PSD-UNPR-PC s-ar clasa pe locul doi, cu 37%, potrivit celui mai recent sondaj CSCI.

Potrivit studiului realizat de CSCI, PNL (PNL + PDL) ar obţine cele mai multe mandate de parlamentar, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru parlamentul României. 39% din respondenţi au declarat că ar pune ştampila pe candidaţii PNL, în timp ce 37% s-au exprimat în favoarea Alianţei PSD-UNPR-PC, formulă cu care au intrat în alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.

PLR, partidul neînregistrat al lui Călin Popescu Tăriceanu, este următorul clasat, dar la distanţă foarte mare de locul doi. Dacă PLR va reuşi să se înregistreze în registrul partidelor politice, are toate şasele să intre în Parlamentul României. În prezent, PLR se situează la 6%. Pragul ar mai fi trecut şi de UDMR, dar la mustaţă. 5% din respondenţi au declarat că ar vota cu lista propusă de UDMR, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare.

Partide care nu trec, deocamdată, pragul electoral de 5% pentru a ajunge în Parlamentul României sunt: M10 , partidul fondat de Monica Macovei  - 3%, PMP - 2%, PPDD -2%, alte partide - 6%.

Sondajul a fost realizat în perioada 24 — 28 martie, pe un eşantion de 1.073 de persoane. Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI. Eroarea limită a fost de +/—3,1%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Şi primul sondaj realizat de Inscop Research în 2015 a relevat modificări ale opţiunilor de vot ale românilor pentru partidele politice. Astfel, noul PNL se clasează pe primul loc cu 44,2% dintre opţiunile exprimate votanţi (în creştere faţă de decembrie 2014, când înregistra 41,7%).

Noul PNL este urmat de Alianţa PSD-UNPR-PC cu 37,4% (38,8% în decembrie 2014), Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (5%) (5,1% în decembrie 2014), Partidul Mişcarea Populară cu 4% (5,6% în decembrie 2015), Partidul Liberal Reformator cu 3,3% (similar cu decembrie2014), Partidul Poporului Dan Diaconescu, care ajunge la mimimul istoric de 1,4% (2,3% în decembrie), Partidul România Mare 1,1% (1,2% în decembrie) şi PNŢCD cu 0,9% (0,6% în decembrie). Opţiunea ”Alt partid” a fost aleasă de 2,7% dintre votanţi (1,4% în decembrie 2014).

Conform Barometrului de opinie INSCOP-ADEVĂRUL din februarie, două formaţiuni politice (noul PNL, respectiv PSD – care în mod indiscutabil reprezintă locomotiva electorală a Alianţei PSD-UNPR-PC) coalizează în jurul lor aproximativ 80% din opţiunile alegătorilor, în timp ce din restul partidelor doar UDMR reuşeşte să mai treacă pragul electoral.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite