INFOGRAFIE Sondaj: aproape jumătate dintre români ar vota împotriva monarhiei

INFOGRAFIE Sondaj: aproape jumătate dintre români ar vota împotriva monarhiei

44,9% din români au o părere bună şi foarte bună despre Casa Regală, al cărei exponent este Regele Mihai

Potrivit cercetării INSCOP Research, 47,3% din respondenţi ar spune “Nu” monarhiei, în cazul unui referendum, şi ar opta pentru menţinerea republicii ca formă de guvenământ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sondajul realizat de INSCOP Research în perioada 1-7 mai 2014, la comanda ziarului “Adevărul”, aduce un rezultat surprinzător la întrebarea “Dacă s-ar pune problema ca România să devină monarhie, dumneavoastră cum aţi vota la un eventual referendum?”. Astfel, 47,3% din cei chestionaţi s-ar opune monarhiei şi ar rămâne adepţii republicii, indică studiul efectuat pe un eşantion de 1.056 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
 
La precedentul sondaj pe acestă temă, realizat de INSCOP Research în iulie 2013, doar 39% din români ar fi votat contra monarhiei. Numărul de non-răspunsuri a scăzut de la 33,8% (iulie 2013) la 22,5% (mai 2014). Deşi au întărit puţin şi rândurile “monarhiştilor”, cei mai mulţi dintre nehotărâţi au migrat spre păstrarea sistemului politic republican. 
În favoarea monarhiei au votat 30,2% din respondenţi, adică un român din trei, înregistrându-se o creştere uşoară faţă de studiul anterior (27,2% în iulie 2013).
 
Popularitatea Casei Regale, în creştere
 
Aproape 45% din români au o părere bună şi foarte bună despre Casa Regală a României. Pe acelaşi indicator, în iulie 2013 erau consemnate aprecieri bune şi foarte bune din partea a 41% din populaţie. 
“Cota de popularitate a Casei Regale este mare. Interesant e că pare a fi crescut uşor, în condiţiile în care, spre deosebire de anul trecut, suntem în an electoral, deci agenda publică nu acordă o atenţie deosebită subiectelor legate de monarhie. Aceasta, cu atât mai mult cu cât anul trecut s-a vorbit mult despre acest subiect, mai ales în contextul unor evenimente pozitive care au vizat principalele case regale europene”, spune Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP.
 
37,8% din cei chestionaţi exprimă o părere nici bună, nici proastă (faţă de 43,5% în iulie 2013). Procentul celor care indică o părere proastă sau foarte proastă este mic: 9,6% au o părere proastă (5% anul trecut) şi 2,2% foarte proastă (1,4% anul trecut). 
 
Creşterea înregistrată şi pe acest segment de opinie nu produce, după cum am văzut, consecinţe în receptarea pozitivă a Casei Regale, dar poate fi corelată şi cu faptul că o parte din „magia” care înconjura ideea de monarhie în contextul evenimentelor din principalele case regale europene (e suficient să amintim popularizarea, anul trecut, a episodului cu „bebeluşul regal” din Anglia sau ieşirea la rampă a generaţiei tinere a caselor regale din Olanda şi Danemarca) s-a mai risipit anul acesta faţă de 2013.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările