Sondaj: 75% din români, alarmaţi de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corupţia din România a crescut în ultimii cinci ani, în opinia a trei sferturi (75%) dintre români, potrivit unui sondaj CSOP, realizat în perioada 25 mai - 5 iunie 2010, la comanda Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei.

Doar 6% din cei chestionaţi consideră că nivelul corupţiei s-a redus, în timp ce 13% spun că acesta nu s-a modificat. Analiza a mai arătat că instituţia cu gradul cel mai ridicat de încredere este armata, 51% fiind procentul celor care au încredere în foarte mare şi în mare măsură în această instituţie, cotată altădată cu aproximativ 80% la acelaşi capitol.

Armata este urmată de instituţiile din Educaţie (43%), de primării (39%), instituţiile de sănătate publică (31%), Consiliul Judeţean (26%) şi de Prefectură (25%). Altă concluzie a sondajului se referă la faptul că 13% din cei chestionaţi, cu vârste de peste 18 ani (adică în jur de 2.300.000), admite că au dat mită în ultimele 12 luni, în timp ce 80% dintre cei chestionaţi susţin că nu au oferit.

Şpăgile: 574 de leipentru fiecare român

Valoarea cumulată medie a şpăgilor pe individ este de 574 de lei pe o perioadă de 12 luni. De altfel, aproape trei sferturi (73%) dintre respondenţi cred că nu poţi reuşi în România fără să apelezi la mijloace mai puţin legitime, cum ar fi mita sau traficul de influenţă, în timp ce 27% cred că se poate. Procentul celor care au dat mită este mai ridicat în Bucureşti şi mai scăzut în mediul rural precum şi în rândul categoriilor cu venituri mai reduse şi al minorităţilor etnice.Mai „optimişti" sunt însă cei cu venituri mari, de peste 2.500 de lei pe lună pe gospodărie, dar şi cei cu veniturile cele mai mici, sub 600 de lei.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite