Sondaj. 42% dintre români cred că Rusia va invada Ucraina. 64% consideră că invazia e ilegitimă/ Cine e văzut ca politicianul care ar gestiona mai bine criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / George Calin
Foto Inquam Photos / George Calin

42% dintre repondenţii unui sondaj Avangarde cred că Rusia va invada Ucraina, două treimi considerând-o ilegitimă. De asemenea, un procent asemănător, 64%, văd Rusia ca o ameninţare pentru România, potrivit studiului citat de G4Media. Nu în ultimul rând, Nicolae Ciucă e văzut ca persoana care ar gestiona cel mai bine criza, din rândul oficialilor români.

Întrebaţi dacă sunt de părere că Rusia va invada Ucraina, 42% dintre repondenţi au fost de acord, 29% au spus că „nu”, iar 27% că „nu pot aprecia”. 43% dintre chestionaşi susţin că va extinde în Europa conflictul, în timă ce 36% sunt de părere că rămâne un conflict între cele două ţări, iar 21% nu s-au pronunţat pe subiect.

Două treimi (65%) dintre repondenţi văd invazia Ucrainei de Rusia ca ilegitimă, doar 10% o văd legitimă, iar 23% au precizta că nu pot aprecia situaţia. În cazul unei agresiuni, 43% dintrei cei chestionaţi consideră că NATO ar trebui să intervină militar, 33% sunt în dezacord, iar 20% nu sau pronunţat. Tot două treimi dintre cei chestionaţi (64%), văd Rusia ca pe o ameninţare la adresa Românie, în contextul tensiunilor, iar 21% susţin contrariul. 

Referitor la persoana din România care ar ştii să gestioneze corect criza dacă Rusia invadează Ucraina, nivelul de încredere este mai mare în Nicolae Ciucă (40%), faţă de Klaus Iohannis (33%). De altfel, în cazul lui Iohannis percepţia negativă este mai mare (56%).

Metodologie

Sondaj realizat în perioada 21.01.2022 – 23.01.2022, pe 701 subiecţi – eşantion probabilist, aleator simplu, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Marja de eroare: 3,9% pentru nivel de încredere de 95%

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite