INFOGRAFIE Adevărul despre România: Ponta conduce în derby-ul cu Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit cercetării INSCOP Research, efectuată la comanda ziarului „Adevărul“, premierul Victor Ponta ar fi votat, dacă ar candida la Preşedinţie, de 29,8% din respondenţi. Pentru Crin Antonescu ar opta 22,4%

Formula în care USL va aborda meciul pentru Cotroceni, programat pe 2 şi 16 noiembrie 2014, este încă un mister. Marea întrebare este legată de prezenţa sau absenţa unui candidat comun al USL.

În această privinţă, opţiunile românilor sunt împărţite astfel: 34,9% cred că USL va avea un candidat comun, 33,8% cred că PSD şi PNL vor avea candidaţi proprii, iar 31,3% au ales „Nu ştiu/nu răspund“, ceea ce ne indică faptul că evoluţiile politice din ultima vreme, inclusiv tangenţial la subiectul prezidenţialelor, au avut darul de a induce o relativă confuzie în percepţia publicului.

Cei doi lideri ai USL se detaşează de restul personalităţilor menţionate, cu un avans pentru actualul premier - Victor Ponta – 29,8%, Crin Antonescu – 22,4%, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research în perioada 16-21 ianuarie 2014. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1.054 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%. 

„Atragem atenţia că rezultatele nu trebuie citite în mod absolut. O candidatură comună pentru USL ar scoate din calcul posibilitatea ca şi Victor Ponta, şi Crin Antonescu să se găsească pe aceeaşi listă, deci întreg spectrul de candidaturi s-ar reconfigura, mai ales cifra care ar corespunde candidatului USL“, spune Darie Cristea, coordonator programe INSCOP Research.

image

Candidaţii opoziţiei gâfâie

Cei doi lideri potenţiali candidaţi ai dreptei, Mihai Răzvan Ungureanu şi Cătălin Predoiu, ocupă următoarele locuri în ierarhie, cu 11,3%, respectiv 5,8%. De menţionat că Mihai Răzvan Ungureanu este mai notoriu şi mai popular decât Cătălin Predoiu, dar este lipsit de infrastructura PDL, încă partidul de opoziţie cel mai semnificativ în sondaje.

20% din respondenţii care au exprimat o preferinţă au ales varianta „Altcineva”. Unii dintre aceştia au indicat şi numele persoanei preferate. Astfel, apar menţionaţi Mugur Isărescu, Klaus Iohannis, Sorin Oprescu sau Călin Popescu Tăriceanu. 

De asemenea, trebuie precizat că procentele menţionate la această secţiune sunt calculate din totalul celor care au exprimat o preferinţă electorală (82,3% din total). 10% din total au spus că nu ar vota şi 7,7% au ales „Nu ştiu/Nu răspund“. ;

Cine ar câştiga Palatul Cotroceni în turul al doilea

În ceea ce priveşte distribuirea opţiunilor politice pe simulările din al doilea tur, studiul INSCOP Research a înregistrat următoarele rezultate:

Duelul Victor Ponta - Crin Antonescu. Liderul PSD ar câştiga o competiţie în turul al doilea în faţa liderului PNL cu scorul 53,5% -46,5%. Situaţia nu s-a modificat semnificativ faţă de noiembrie 2013. 

Sorin Oprescu - Crin Antonescu. Scorul în această confruntare ar fi 49,1% - 50,9%. Înregistrăm o victorie la limită a liderului PNL, sub rezerva faptului că, între alte candidaturi, primarului general al Capitalei i-ar fi destul de greu să ajungă în turul al doilea.

Victor Ponta - Mihai Răzvan Ungureanu. Prim-ministrul ar câştiga meciul prezidenţial în faţa fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu cu scorul 59,2% - 40,8%. Aproape nicio schimbare comparativ cu simularea din noiembrie.

Crin Antonescu - Mihai Răzvan Ungureanu. În turul al doilea, liderul PNL ar triumfa în faţa fostului premier: 56,1% - 43,9%. Comparativ cu noiembrie 2013, Mihai Răzvan Ungureanu pierde puţin teren în această situaţie electorală ipotetică.  

Crin Antonescu - Cătălin Predoiu. Co-liderul USL ar ieşi victorios în faţa prim-vicepreşedintelui PDL: 68,4% - 31,6% (situaţie aproape neschimbată faţă de noiembrie).  

Victor Ponta - Cătălin Predoiu. Într-un eventual duel electoral în al doilea tur al prezidenţialelor, actualul premier ar obţine 68,6% din voturi, iar candidatul PDL 31,4%.

Călin Popescu Tăriceanu - Mihai Răzvan Ungureanu. O victorie într-o asemenea luptă ar fi adjudecată de senatorul liberal: scor 53,6% - 46,4%.

În cazul în care Călin Popescu Tăriceanu l-ar avea ca adversar în turul al doilea pe Cătălin Predoiu, fostul prim-ministru ar fi, de asemenea, câştigător: 65,6% - 34,4%. 

image

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research în perioada 16-21 ianuarie 2014. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1.054 de persoane 

Isărescu, Ţiriac şi Pleşu, variante agreate de români

Întrebaţi ce părere ar avea despre o candidatură independentă a unor personalităţi cunoscute ale vieţii publice, 47,4% din români ar avea o părere bună despre o participare electorală a lui Mugur Isărescu. În cazul lui Ion Ţiriac, 39,5% din respondenţi ar avea o părere bună. Andrei Pleşu ar constitui o candidatură independentă bună pentru 20% din români.

„Desigur, trebuie avut în vedere că această colectare de opinii nu a fost făcută în condiţiile prezentării unor contracandidaţi politici. Mitul valorii electorale a tehnocratului sau a independentului trebuie judecat cu reţinere, deşi o serie de personalităţi publice neafiliate politic domină topurile de încredere. Convertirea încrederii în scor electoral devine tot mai dificilă pentru independenţi”, consideră Darie Cristea, coordonator programe INSCOP Research.

image

Pe aceeaşi temă:

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Mugur Isărescu rămâne lider în topul încrederii Potrivit cercetării efectuate de INSCOP Research, 44,9% din respondenţi au multă şi foarte multă încredere în guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Elena Udrea, la Adevărul Live: Îl vom susţine pe Crin Antonescu în turul doi Deputatul PMP Elena Udrea a fost invitată, vineri, la Adevărul Live, unde a vorbit despre planurile Mişcării Populare pentru 2014, despre posibilitatea ca Monica Macovei şi Emil Boc să intre în noua formaţiune de dreapta şi a descris relaţia tensionată din PDL din ultimul an.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite