Soluţia pentru eliminarea pensiilor speciale. Cum s-au făcut PSD şi PNL că înlătură nedreptatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban        Foto: Alexandru Dobre/Mediafax
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban        Foto: Alexandru Dobre/Mediafax

Singura soluţie constituţională pentru eliminarea pensiilor speciale rămâne impozitarea drastică a celor privilegiaţi. PSD a venit cu un proiect de lege încă de toamna trecută, însă doar de ochii lumii. În ianuarie, PNL a venit cu un proiect de abrogare totală a pensiilor speciale, legea a fost adoptată de Parlament, însă zace la CCR, unde are şanse mari să fie îngropată. Ce urmează.

Septembrie 2019. Senatorul PSD Eugen Teodorovici, la acea dată ministru de Finanţe, propune un proiect legislativ care prevede impozitarea cu 30% a pensiilor speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei. De asemenea, proiectul prevedea şi taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă. Legea iniţiată de PSD venea exact înainte de startul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Eugen Teodorovici era unul dintre apropiaţii Vioricăi Dăncilă, candidatul PSD pentru Cotroceni. Proiectul a trecut de Senat, însă, după alegerile pierdute de PSD, a fost îngropat în sertarele Camerei Deputaţilor. 

Ianuarie 2020. PNL, abia intrat la guvernare, vine cu un proiect de lege care prevede eliminarea totală a pensiilor speciale, cu excepţia militarilor şi a poliţiştilor. USR avertizează că proiectul e neconstituţional, pentru că poţi impozita drastic pensiile speciale, dar nu le poţi elimina total. Proiectul e votat în masă de PNL şi de PSD, ba chiar şi USR îl susţine în plen, în ciuda criticilor exprimate public. Însă legea nu intră în vigoare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie contestă proiectul la CCR, pe motiv că, prin eliminarea pensiilor speciale, sunt afectate drepturile magistraţilor şi independenţa justiţiei. CCR stabileşte ca termen de judecată data de 18 martie, însă vine pandemia de coronavirus şi Curtea îşi suspendă activitatea pe termen nelimitat. Oricum, proiectul are şanse mici să treacă de filtrul CCR, susţin experţi în drept constituţional. 

Aprilie 2020. Pe fondul crizei economice care se vede la capătul pandemiei de coronavirus, USR propune ca pensiile  speciale cuprinse între 2.001 lei şi 3.500 de lei să fie impozitate cu 10%, iar cele de peste 3.500 de lei, impozitul să fie de 90%. 

O zi mai târziu, vine şi PNL cu un proiect aproape identic. Liberalii propun ca pensiile speciale între 2.001 lei şi 4.000 de lei să fie taxate cu 10%, în timp ce pensiile speciale cuprinse între 4.001 lei şi 7.000 de lei să fie impozitate cu 60%. Acest procent va fi aplicat doar sumei care depăşeşte 4.001 lei, nu întregului venit.  Nu în ultimul rând, pensiile speciale de peste 7.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 95%. Spre deosebire de proiectul USR, liberalii au „omis” să includă în categoria specialilor primarii şi pensionarii din serviciile secrete şi fosta securitate comunistă. 

Într-un interviu pentru Adevărul, liderul PSD Marcel Ciolacu susţine că impozitarea pensiilor speciale trebuie aplicată gradual, în funcţie de salariul preşedintelui Klaus Iohannis, nu în masă, cu un procent de 90%, aşa cum a propus USR.

Proiectele USR şi PNL vor fi dezbătute de Parlament, în procedură online. Liberalii au la îndemână şi varianta ordonanţei de urgenţă, prin care impozitarea pensiilor speciale ar intra imediat în vigoare, însă premierul Ludovic Orban susţine calea parlamentară, potrivit unor surse politice. PNL mizează pe faptul că, de această dată, nu vor mai exista sesizări la CCR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite