Sociologul Vasile Dîncu, reacţie surprinzătoare: Lui Dan Barna i se poate reproşa orice, dar nu că a tras partidul în jos în această campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Dan Barna s-a situat peste partid la alegerile prezidenţiale de săptămâna trecută”, este concluzia surprinzătoare a sociologului Vasile Dîncu, care a realizat exit poll-ul IRES în seara alegerilor, invitat la emisiunea „În faţa ta”, de la Digi24.

„Dan Barna a pornit cu o diferenţă de vreo 14 procente faţă de Viorica Dăncilă la ora 10:00, când am făcut prima raportare, iar după aceea s-a oprit această creştere şi a fost o creştere mai lentă şi a fost oprită undeva la amiază. Pentru că nu s-a mai respectat modelul de la europarlamentare. Dacă după ora 14:00 tinerii ar fi ieşit la vot, exact cum s-a întâmplat la europarlamentare, atunci probabil că această curbă ar fi continuat să crească”, a spus Vasile Dîncu.

Sociologului Vasile Dîncu consideră că lipsa de analişti politici, care să ajute cu studii în campania electorală, i-a costat pe cei de la USR şi pe Dan Barna.

„Sunt câteva lucruri care i-au făcut să se înşele. O dată, lipsa de analişti în campania electorală, lipsa de studii repetate în campanie. În orice partid, în orice grup există şi tendinţa să se ignore informaţiile negative şi se aleg cele pozitive. Ştiam că rezultatul este normal pentru că, în primul rând, am văzut că în august, în mijlocul acelui scandal de presă - n-a fost un scandal, dar a fost o investigaţie de presă Rise Project - am văzut ca Dan Barna, dintr-un candidat viabil, care era în jur de 17-18% şi cu posibilităţi să crească, aşa cum s-a întâmplat şi la europarlamentare, în campanie, în ziua votului, a căzut la încredere în jur de 10 procente”, a mai spus Vasile Dîncu.

USR nu a reuşit să gestioneze succesul de la alegerile europarlamentare.

„Partidul, Alianţa 2020 avea în august şi în iulie undeva în jur de 22-24 de procente. După alegerile europarlamentare, de regulă, partidele care au avut o dinamică pozitivă, cresc mult mai mult, pentru că se reformează opinia după alegeri. Imediat după acel eveniment, partidul a căzut la 10%. Pentru că este un partid care se bazează pe opinie şi pe atitudine, se bazează pe emoţia mobilizării. Dacă ar fi fost un partid de cadre sau un partid cu structură puternică în teritoriu, cum este PSD-ul, acolo o asemenea ştire, o asemenea veste nu penetrează atât de mult, nu demobilizează atât de tare electoratul. Cu o zi înainte de alegeri, partidul avea 10% şi candidatul avea 15% în sondajul pe care l-am făcut noi”, susţine Dîncu.

Vasile Dîncu susţine că ideea ca Dan Barna să fi tras partidul în jos este greşită.

„Scorul USR este de 15% în acest moment, exact scorul lui Barna, iar scorul USR a crescut de săptămâna trecută şi de-acum două săptămâni şi datorită prestaţiei lui Dan Barna, de la 10 la 15%, pentru că aşa cum arăta şi sondajul, oamenii au avut o imagine bună despre prestaţia lui Dan Barna. Lui Dan Barna i se poate reproşa orice, dar nu că a tras partidul în jos în această campanie”, a mai spus sociologul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite