Sociologul Vasile Dâncu: Un candidat cu un discurs antisistem ar putea să câştige în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologul Vasile Dâncu a vorbit, marţi, la Adevărul  Live, despre teme de actualitate precum reţinerea lui Sorin Oprescu, lupta pentru Primăria Capitalei, situaţia din PSD până la Congres, dar şi despre şansele lui Ponta de a rămâne în politică.

Principalele declaraţii:

Despre Sorin Oprescu

Nu aş spune că reţinerea lui Oprescu a fost un cutremur. Viaţa politică din România şi din Capitală nu se va schimba cu plecare sau presupusa plecare. E o resetare a competiţiei politice, din primăvară, de la alegerile locale. 

În toate sondajele, Sorin Oprescu era principalul favorit în această cursă, fără să aibă un program, fără să fie un constructor sau un reconstructor. Sorin Oprescu era perceput ca un personaj simpatic. Mă întrebam de ce a candidat de trei ori până să fie ales .

Sorin Oprescu a fost susţinut de USL, de partidele majore. Asttfel, e greu pentru ambele partide, PNL şi PSD, să construiască un candidat anti-Oprescu. Va fi greu de găsit un candidat care să fie delimitat de trecut. Poate cineva din societatea civilă ar fi un candidat bun.

Cred că un candidat care să vină cu un discurs antisistem ar putea să câştige în Bucureşti. Oprescu juca un rol de persoană foarte apropiată de oameni. Dacă vă uitaţi, uneori  făcea dezacorduri special. Ştia cum să disimuleze.

Despre primarii „penali” şi viitoarele alegeri

Există primari care fi putut să câştige dacă nu erau desfinţaţi în anumite emisiuni de televiziune, să nu fie flagrante. Doar pe eticheta generică de om corupt sau trimis în judecată, lumea nu reacţionează la fel la alegeri.

Avem un fel de nemuritori care rămân în funcţie, iar legea electorală de acum îi ajută.

Eu cred că va rămâne votyul politic şi la următoarele alegeri. Noi, spectatorii, am crezut că aducerea unei noi legi ar revoluţiona partidele politice. Partidele regionale, zonale, nu cred că vor avea o forţă prea mare.

Deocamdată, partidele au prima şansă la acest tip de alegeri. Un vot politic, dar care vor fi nişte particularităţi: pentru prima dată un partid rămâne sus în sondaje, nu din cauza leadershipului, pentru că are multe probleme - e vorba de PSD. Rămâne sus în urma măsurilor luate.

Pe de altă parte e şi o a doua tendinţă politică: PNL. Acest partid vine cu ideea unei politici diferite, ca urmare a votului dat lui Klaus Iohannis.

Au dispărut ideologiile la noi. Ideologiile sunt purtătoare de valori. Acestea sunt sufletul politicii, pietre de temelie, pietricele de traseu ca să ştie lumea ce vei face într-o situaţie. De asemenea, nu mai există proiecte de viitor. Nu mai există cuvântul „progres”.

Despre lipsa proiectelor mari

Ce se întâmplă acum, e un blocaj politic. Politicienii nici nu-şi mai închipuie că vom face un lucru necesar, bun: reforma Constituţiei, de exemplu.

Îţi trebuie o filosofie de stat. Să ai o administraţie pregătită care să ţină cont şi de cei plecaţi. Cum sunt francezii, care se preocupă de cei de peste mări.

Discuţia despre Constituţie ar putea începe oricând. Nu trebuie neapărat să înceapă după 2016, aşa cum a spus Iohannis. Ar putea fi lăsată societatea civilă să discute. Nu trebuie să se întâlnească doar două parte pentru a discuta.

Despre Congresul PSD şi Liviu Dragnea

Suntem prieteni şi vorbim des despre politică şi ce ar trebui făcut pentru politică. Sunt câteva schimbări, o gândire de substanţă. Liviu Dragnea a făcut o propunere încă de la început celor din politică (...) Dragnea a spus că îi vom valoriza pe cai care vin cu soluţii, cu un mesaj de construcţie, nu pe cei care vin cu subiecte de scanda. Am făcut studii în interior.

Liviu Dragnea trebuie să facă până la Congres şi după o pregătire a partidului pentru alegeri. Cred că experienţa lui îl va ajuta, va aduce o echipă mai dinamică (...) Noi grile de selecţie, aducerea în partid (în structurile superioare) a celor din garda a 2-a.

PSD ar putea face o construcţie bună şi în opoziţie. Chiar mai bună ar fi construcţia în opoziţie.

Congresul PSD e important pentru că trebuie să vedem dacă PSD a înţeles că e nevoie de o restartare, de un nou mesaj. PSD a mai dat tonul.

Despre pachetul de legi care ţin de domeniul penal

Am înţeles că o parte din acest pachet sunt rectificări necesare cu care e de acord toată lumea. Cred că Liviu Dragnea va încerca să facă o discuţie cu toate partidele, mai ales cu principalul oponent, PNL.

El a lansat o propunere de consens şi cu Codul fiscal. A arătat că vrea să aibă o politică de consens. Totuşi, PNL ar putea să nu răspundă mereu la acest apel (n.r.-de consens).

Despre Victor Ponta

Din ceea ce ştiu eu, Victor Ponta nu e motivat să rămână în politică.(...) Pierderea alegerilor l-a afectat. De atunci s-a văzut (...) Din ce ştiu eu, Victor Ponta nu e ahtiat după putere. Nu-i place să facă băi de mulţime. Preferă lumina reflectoarelor. Este un om al generaţiei tinere.

Cred că va mai avea un cuvânt de spus.

Despre lupta pentru şefie PSD

Nu cred că Victor Ponta va candida. Are şi nişte probleme în Justiţie. Poate va mai încerca să-şi menţină o influenţă prin anumiţi interpuşi.

Despre promovarea în partide

În interiorul partidelor nu există un plan de promovare, un mecanism. Promovarea la noi se face uneori pe bază de simpatii. Vedeţi şi dumeavoastră că uneori sunt promovate sercretare şi aşa mai departe (...) Partidele încă sunt închise.

Dragnea are un proiect pentru a reface partidul după Congres. Să aducă registre de simpatizanţi. Mulţi oameni au simpatii pentru partide, dar nu vor să intre în partid (...) Dacă reuşeşti să creezi un al doilea cerc,mai lejer, reuşeşti să aduci noi persoane în apropierea partidului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite