Sociolog: Linia propagandei ruse în România e clară, adică alimentarea discursului naţionalist-populist. PSD a adoptat modelul toxic al fermelor de troli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologul Nicolae Ţîbrigan a explicat, într-un interviu pentru jurnalistii.ro, modul cum funcţionează propaganda rusă în România şi cine a început să apeleze la metode similare de dezinformare.

„Linia propagandei pro-Kremlin în România este destul de clară: alimentarea discursului naţionalist-populist, pe alocuri cinic, a electoratului, diseminând şi neîncrederea acestuia în instituţiile democratice. Designerii propagandei şi a dezinformării de la Kremlin reuşesc să activeze segmentul perdanţilor, a conspiraţioniştilor, structurilor de stânga/dreapta anti-capitaliste, şi chiar tineri cu viziuni anti-sistem cu scopul de a-i angrena în orb pentru a-şi atinge obiectivul general: destructurarea întregii Uniuni Europene. Să nu nefacem iluzii că Rusia îşi doreşte doar un dialog fair play cu Bruxellesul“, a declarat sociologul Nicolae Ţîbrigan, într-un interviu pentru Jurnalistii.ro

Social-democraţii sunt criticaţi pentru faptul că apelează la modele patentate în Rusia, cum sunt fermele de troli. „Cel mai grav e că PSD a adoptat modelul toxic al „fermelor de troli” din Rusia pentru a-şi spori capitalul electoral, facilitând inconştient penetrarea de către propaganda pro-Kremlin a spaţiului informaţional din România prin accentuarea clivajelor socio-politice. Ori, campaniile de dezinformare vizează spaţiile de dezbatere intensă, de audienţă, cu scopul de a dirija discuţia publică în sfera de interes strategică“, mai punctat Ţibrigan.  

De asemenea, sociologul atrage atenţia şi asupra altor aspecte care ar favoriza răspândirea propagandei ruse, acest lucru fiind posibil prin modul în care se comportă guvernanţii. 

„Actualul regim politic se sprijină mai mult pe manipulare şi fake-news pentru a guverna. Iar lupta anti-Justiţie declanşată de alianţa de la guvernare nu face altceva decât să stimuleze corupţia, iar aceasta vulnerabilizează şi mai mult România în faţa propagandei şi dezinformării pro-Kremlin. Pentru strategii ruşi, informaţia este şi o armă şi e folosită în paralel cu exportul de corupţie sau „influenţa malignă” a Moscovei în întreaga regiune a Europei de Est“, a compelatat Ţibrigan. 

Citeşte aici interviul complet.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite