Sloganul lui Grindeanu: „O Românie normală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul premier Sorin Grindeanu a repetat de mai multe ori în timpul discursului din Parlament cuvântul „normalitate“. Noul Cabinet a trecut cu o largă majoritate de votul Parlamentului, apoi a depus jurământul la Cotroceni. Miercuri seară a avut loc şi prima şedinţă la Palatul Victoria.

Guvernul condus de Sorin Grindeanu a primit votul de încredere în Parlament, după ce 295 de aleşi au votat „pentru“, iar 133 au votat „împotrivă“. Astfel, la aproape o lună de la alegerile parlamentare, România are un nou Guvern, susţinut de o majoritate parlamentară formată din PSD, ALDE, UDMR şi minorităţi.

Sorin Grindeanu, premierul formal al Guvernului, a citit din programul de guvernare, laitmotivul discursului fiind „România normală“, sintagmă repetată des. „Vă propun o Românie normală, în care oamenii să trăiască bine şi să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură majoritatea cetăţenilor europeni. Îmi doresc o ţară în care anormalul să fie o excepţie (...) Mesajul meu către întreaga clasă politică este unul de dialog. Timp de un deceniu, România a fost înconjurată de vrajbă. E normal să gândim diferit, dar în acelaşi timp consider că această diferenţă de gândire trebuie purtată civilizat“, a afirmat Sorin Grindeanu de la tribuna Parlamentului, fiind aplaudat de colegii din sală. Noul prim-ministru a ţinut să prezinte, încă de la primele cuvinte, mulţumiri faţă de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre care a spus că „s -a sacrificat“ pentru interesul naţional, aluzie la faptul că liderul social-democrat a renunţat la ideea de a fi el şeful de la Palatul Victoria .

Vă propun Românie normală, în care oamenii să trăiască bine şi să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură majoritatea cetăţenilor europeni. Îmi doresc o ţară în care anormalul să fie o excepţie Sorin Grindeanu, prim-ministru

Avertismentele lui Dragnea şi Tăriceanu

Liviu Dragnea, cel care va conduce de la partid Guvernul, a fost următorul vorbitor, prilej cu care a punctat, din nou, că puterea este în mâinile lui, însă responsabilitatea l-a determinat să nu-l suspende pe preşedintele Klaus Iohannis. „Pentru orice lider politic e foarte important să obţină victoria în alegeri. Dar am învăţat însă în aceste zile că mai important decât obţinerea victoriei în sine este modul în care vei gestiona această victorie. Şi din acest motiv astăzi votăm în Parlament învestirea unui nou Guvern, şi nu suspendarea unui preşedinte“, a spus Dragnea, care l-a asigurat pe Grindeanu că va fi susţinut în totalitate de Parlament şi că actul de guvernare nu se va face la partid, deciziile luându-se la Palatul Victoria, aşa cum e normal.

Responsabil pentru transmiterea unui mesaj către diferite instituţii precum cele de informaţii sau din Justiţie a fost lăsat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. „De prea multe ori, parlamentarii nu şi-au exercitat rolul de control al instituţiilor care nu funcţionează în logica democratică. Este o vorbă pe care vreau să o reamintesc şi de care trebuie să ţinem cont în viitor: serviciile cu serviciile şi civilii cu civilii. Deciziile într-un stat democratic nu se iau nici împotriva instituţiilor de forţă, nici în favoarea instituţiilor de forţă, ci în afara influenţei lor“, a fost avertismentul preşedintelui Senatului, cel care a obţinut pentru partidul său patru ministere.

Opoziţia, formată din PNL, USR şi PMP

Opoziţia a fost reprezentată de Raluca Turcan, preşedinte interimar al PNL, şi de Nicuşor Dan, preşedinte USR. Raluca Turcan a marşat pe faptul că Executivul Grindeanu va fi „marioneta“ lui Liviu Dragnea, pe care o va manevra dupa bunul plac. „Lista guvernului ne arată un PSD incapabil de modernizare, feuda personală a unui şef abuziv, care încearcă să exercite puterea în toată România fix după cum a exercitat-o la Teleorman“, a afirmat liderul interimar al PNL, al cărui discurs a fost aplaudat discret de colegii săi.

Lista guvernului ne arată un PSD incapabil de modernizare, feuda personală a unui şef abuziv, care încearcă să exercite puterea în toată România Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL

Tot Turcan a arătat că doar 18 la sută din populaţia României a votat PSD. „Şi pe voi, cât? Trei la sută?“, s-a auzit din sală. Liderul PNL a mai punctat slăbiciunile actualilor miniştri. Turcan a subliniat  problemele penale ale Olguţei Vasilescu, ministrul Muncii, dar a avut remarci şi la adresa unei persoane apropiate de Dragnea, Carmen Dan, actual ministru de Interne şi fost prefect de Teleorman, precum şi despre Teodor Meleşcanu, fost ministru de Externe şi în Guvernul Văcăroiu.

Un discurs asemănător a avut şi liderul USR, Nicuşor Dan, cel care a vorbit de problemele de integritate ale unor miniştri, dar şi despre faptul că în încercarea de „repesedizare“ a României, social-democraţii vor începe lupta împotriva Justiţiei. „Interesul PSD de a câştiga alegerile a fost tocmai de a-şi scăpa membrii de braţul Justiţiei. Pe scurt, ceea ce ni se propune azi este o repesedizare a României“, a precizat liderul USR.

Marele absent

Absent de la votul de învestitură a fost liderul PMP, Traian Basescu, fost preşedinte al României. În locul său a luat cuvântul preşedintele executiv Valeriu Steriu, care a anunţat că nu va vota pentru învestirea Guvernului şi a reiterat că PMP va face opoziţie în următorii ani.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite