Slabi ca miniştri, buni de consilieri: cum au rămas în Guvern trei dintre responsabilii pentru votul din diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta i-a numit consilieri onorifici pe foştii miniştri Titus Corlăţean şi Mihnea Costoiu. Potrivit deciziilor publicate în Monitorul Oficial, Corlăţean se va ocupa de relaţiile cu Republica Moldova, iar Costoiu va avea în grijă proiectele de cercetare finanţate cu bani europeni. De asemenea, alţi doi foşti miniştri au reuşit să rămână în Guvern: Ioana Petrescu şi Bogdan Stanoevici.

Deciziile de numire a senatorilor PSD Titus Corlăţean şi Mihnea Costoiu în calitatea de consilieri onorifici au fost semnate de Victor Ponta miercuri şi publicate în Monitorul Oficial.

Activitatea lui Corlăţean se va derula în ”domeniul relaţiilor cu Republica Moldova”, iar a lui Costoiu în ”domeniul proiectelor de cercetare cu finanţare europeană”. În deciziile de numire se precizează că activitatea consilierilor onorifici nu este remunerată.

Totodată, Ponta a numit-o în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului pe Rozalia Dana Varga. Varga a fost candidat al PNL la alegerile din 2012 pentru un mandat de deputat şi consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu, în domeniul problemelor romilor.

Rotiţi în funcţii

Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a demisionat, la 10 noiembrie 2014, după primul tur al alegerilor prezidenţiale, în contextul scandalului privind numărul secţiilor de votare din diaspora. La acea dată, Corlăţean a spus că demisionează pentru că nu acceptă ca "MAE să încalce legea".

Mihnea Costoiu a fost, la rândul lui, remaniat, iar portofoliul său a fost asimilat Ministerului Educaţiei şi Cercetării, condus de Sorin Cîmpeanu.

Un alt fost membru al Executivului condus de Ponta, contestat în perioada alegerilor prezidenţiale este şi  Bogdan Stanoevici, fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni. Stanoevici a fost remaniat, dar a obţinut rapid o altă funcţie în Guvern: cea de secretar de stat la Ministerul Culturii.

Şi fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu a rămas la Palatul Victoria, în funcţia de consilier de stat al premierului Victor Ponta. Puternic contestat în perioada alegerilor prezidenţiale, Meleşcanu a demisionat din funcţia de ministru de Externe şi a stabilit un record: a devenit ministrul cu cel mai scurt mandat din istoria postdecembristă a României, respectiv de opt zile.

Totodată,  fostul ministru de Finanţe Ioana Petrescu a obţinut, după remaniere, postul dinaintea accederii în Guvern: consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului.

Citeşte şi:

Ponta nu-l lasă din braţe pe Meleşcanu: l-a numit consilier guvernamental

Victor Ponta l-a numit pe Teodor Meleşcanu consilier de stat la Cancelaria primului ministru, după ce, în urmă cu o săptămână, Meleşcanu a demisionat din funcţia de ministru de Externe ca urmare a organizării dezastruoase a secţiilor de vot pentru românii din diaspora.

Meleşcanu a demisionat din fruntea MAE. Băsescu a semnat numirile lui Mihnea Motoc şi Hegedüs Csilla la Externe şi Cultură

Premierul Victor Ponta l-a propus pe Mihnea Motoc, ambasadorul României la Uniunea Europeană, pentru şefia MAE, după demisia lui Teodor Meleşcanu. Mihnea Motoc este soţul Iuliei Motoc, care, în prezent, este judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite