Situaţia din PSD, din ce în ce mai complicată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţul făcut în cursul zilei de vineri de dl. Victor Ponta, anunţ referitor la apariţia, începând din toamnă, a unui nou partid politic pe care îl va conduce, complică şi mai mult atât situaţia din interiorul PSD, cât şi pe cea a preşedintelui partidului, dl. Liviu Dragnea.

Conducerea pesedistă a sunat din goarnă, a dat semnalul de alarmă, şi-a mobilizat comunicatorii, a solicitat de urgenţă sprijinul Televiziunilor afiliate.  O tânără speranţă a partidului pe nume Adrian Dobre, miluit de dl. Dragnea cu funcţia de secretar de stat, altminteri, din păcate şi pentru el, şi pentru partid, un ins complet necharismatic, care nu şi-a încheiat ucenicia în domeniul teoriei şi practicii minciunii politice, a fost trimis la România tv cu misiuni precise. Să ne asigure că PSD este un partid monolit, aşa cum era odinioară PCR, dar şi că dl. Liviu Dragnea se ţine pe mai departe foarte bine în şa şi că nu ar fi contestat de nimeni.

În sprijinul lui Dragnea şi a PSD-ului a sărit şi analistul politic Bogdan Chirieac care l-a rugat patetic pe dl. Ponta să cumpănească bine şi în nici un caz să nu cadă în greşeala de a părăsi PSD. Dar oare nu a fost dl. Ponta deja exclus din partidul  căruia acum îi dă cu flit pentru a nu ştiu câta oară ca urmare a deciziei luate de forurile superioare de conducere ale PSD, decizie în conformitate cu care erau daţi afară toţi cei ce susţineau rebeliunea d- lui Sorin Grindeanu?  A uitat oare acest detaliu mega-analistul de casă al PSD? Sau în partid s-a dat la loc comanda? Ieri seară, într-o apariţie la Antena 3, dl. Victor Ponta a precizat că este deputat independent. Semn că “morsa competentă” iar a dat-o-n bară.

Dl. Dobre a ascultat apelul d-lui Chirieac şi nu a avut de făcut nici un comentariu, preferând, în schimb, să lanseze o diatribă la adresa d-lui Cătălin Ivan. Să fie oare tăcerea d-lui Dobre indiciul că în PSD deciziile sunt luate doar spre a fi uitate sau că PSD a preferat să claseze hotărârea lui mult prea radicală de teama unei hemoragii ce s-ar fi putut dovedi necontrolabilă?

Anunţul făcut vineri de dl. Victor Ponta este însă confirmarea proverbului care spune că de ce te temi, nu scapi. Vom vedea în toamnă,  dacă anunţul domnului Ponta va deveni realitate, cât de mare se va dovedi respectiva hemoragie.

Cert este că posibila apariţie a acestui nou partid politic a provocat îngrijorare în PSD. Iată, astăzi, după vreo 10 luni, a fost, în fine, convocat BPN. Apariţia unui nou partid precum cel despre care se spune că va fi creat de dl. Victor Ponta  debilitează şansele de victorie ale unui candidat al stângii la proximele alegeri prezidenţiale. Este de aşteptat ca viitorul  partid condus de dl. Ponta, în cazul în care îşi va dovedi viabilitatea, să nu cadă la nici un fel de înţelegere cu PSD-ul care va mai rămâne sau nu pe mai departe partidul condus de Liviu Dragnea. Obligate să alerge pe acelaşi culoar, cele două formaţiuni autodeclarate a fi de stânga vor acţiona după modelul fraţilor inamici.

În cazul în care dl. Victor Ponta  va izbuti să îi atragă de partea sa şi pe vechii membri ai PSD cunoscuţi ca făcând parte din ceea ce presa a numit “grupul de la Cluj” se poate anticipa că noul partid ar avea mari şanse de a câştiga de partea sa Ardealul. De care s-a dovedit că puţin le pasă celor care conduc la ora actuală PSD. Dovadă fiind modul gen Mitică în care neglijează pregătirile în vederea sărbătoririi centenarului Marii Uniri din decembrie 1918. Cum este foarte posibil ca în viitorul partid condus de dl. Victor Ponta să se înscrie şi dl. Sorin Grindeanu, cum nu trebuie omise viitoarele acţiuni de lobby ale d-lui Ilie Sârbu, pentru moment intrat în adormire, se poate anticipa că şi Banatul îl va părăsi pe dl. Dragnea.

Toate aceste calcule extrem de simple ne arată că actualul PSD va avea probleme nu doar la viitoarele alegeri prezidenţiale, ci şi la alegerile parlamentare din iarna anului 2020.

Mai rămâne să vedem cum va profita de noua situaţie Opoziţia. Şi, dacă nu cumva, viitorul partid al d-lui Ponta va repeta destinul APR-ului d-lui Meleşcanu sau, mai aproape de zilele noastre, al USR. Acesta din urmă izbutind să intre în Parlament, dar nu şi să îşi coaguleze acţiunea politică.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite