Parlamentul României cere Ucrainei să soluţioneze rapid situaţia învăţământului în limbile minorităţilor. Ungaria va sesiza ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul României FOTO Inquam/Octav Ganea
Parlamentul României FOTO Inquam/Octav Ganea

Camera Deputaţilor şi Senatul României s-au reunit, miercuri, în şedinţă comună pentru a adopta o declaraţie cu privire la situaţia minorităţilor din Ucraina generată de noua lege a învăţământului adoptată de Rada Supremă (parlamentul de la Kiev) care încalcă normele internaţionale privind minorităţile naţionale.

Parlamentul a adoptat, miercuri, în plenul reunit, cu unanimitate de voturi, o declaraţie prin care solicită autorităţilor de la Kiev soluţionarea rapidă a situaţiei privind noua Lege a Educaţiei care limitează dreptul la învăţare în limba maternă pentru 400 de mii de etnici români din Ucraina.

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat şi deplasarea în Ucraina a unei delegaţii de senatori şi deputaţi pentru a iniţia un dialog politic cu autorităţile ucrainene competente, în scopul soluţionării conform standardelor europene a situaţiei apărute după adoptarea de către legislativul de la Kiev a noii legi a educaţiei.

Întrevedere Meleşcanu-Klimkin

 Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu,  a avut la 19 septembrie 2017, o întrevedere cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, în marja lucrărilor Adunării Generale a ONU, informează MAE într-un comunicat. 

Ministrul român şi-a exprimat îngrijorarea pentru situaţia şcolilor cu predare în limba română din Ucraina în urma adoptării noii legi privind educaţia. Şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea adoptării unor măsuri menite să asigure respectarea normelor şi standardelor internaţionale în materie şi a reţinut, în context, angajamentul oficialului ucrainean că implementarea noii legislaţii se va face cu consultarea comunităţii româneşti din Ucraina şi a autorităţilor române, astfel încât nivelul şi calitatea învãţământului în limba română să nu fie afectate de noile norme. 

Cei doi miniştri au trecut în revistă situaţia din estul Ucrainei, inclusiv din perspectiva trimiterii unei eventuale misiuni internaţionale de menţinere a păcii şi s-a agreat ca orice astfel de demers să respecte integritatea teritorială a statului ucrainean, se mai arată în comunicat.

Parlamentului Ungariei a adoptat marţi în unanimitate un decret susţinut de cinci partide care condamnă "ilicita lege a educaţiei din Ucraina" şi cere adoptarea de măsuri împotriva acesteia.

Ungaria se va adresa ONU pentru a presiune pe Ucraina pentru a retrage noua lege a învăţământului

Ungaria se va adresa ONU în semn de protest faţă de noua lege a învăţămânmtului din Ucraina, prin care se interzice predarea limbii materne în şcolile ucrainene, iar ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, afirmă că noua lege încalcă normele ONU privind minorităţile naţionale, relatează MTI.

Prezent la Adunarea Generală a ONU, Szijjarto a precizat că a cerut Organizaţiei să pună presiune pe Ucraina pentru a retrage noua lege a învăţământului, despre care ministrul maghiar de Externe spune că ”încalcă angajamentele internaţionale ale ţării, precum şi normele europene şi ONU”.

În plus, Ungaria a adresat o scrisoare Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, cerându-i să analizeze această situaţie. Szijjarto a adăugat că a avut consultări în această privinţă şi cu Sebastian Kurz, ministrul austriac de Externe, care asigură preşedinţia rotativă a OSCE.

”Amendamentul, care este contrar valorilor şi normelor europene, vine într-un moment în care Ucraina vrea să-şi întărească legăturile cu UE”, a afirmat Szijjarto.

Noua lege a învăţământului adoptată recent de Radă Suprem[ prevede ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare. Noua lege vine în contradicţie cu angajamentele anterioare ale Ucrainei de a nu limita drepturile minorităţii maghiare. Minorităţilor naţionale li se va permite să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native. Cu toate acestea concesii considerabile au fost făcute pentru tătarii din Crimeea.

Conform noului program educaţional, doar una sau mai multe materii pot fi studiate în instituţiile educaţionale în două sau mai multe limbi, limba statală, engleza sau altă limbă oficială a UE.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi omologii săi din Bulgaria, Ekaterina Zakharieva, Grecia, Nikos Kotzias, şi din Ungaria, Peter Szijjarto, au transmis, săptămâna trecută, şefului diplomaţiei de la Kiev, Pavlo Klimkin, secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, şi Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Lamberto Zannier, o scrisoare comună prin care au exprimat "îngrijorarea" şi "profundul regret" faţă de adoptarea pe 5 septembrie de Rada Supremă a proiectului de lege a Învăţământului din Ucraina. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite