Dezbatere cu scântei la Strasbourg. „În România s-a făcut poliţie politică“. „Poţi avea încredere într-un hoţ să stabilească preţurile într-un magazin?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul European. FOTO Arhivă Adevărul
Parlamentul European. FOTO Arhivă Adevărul

Politicienii români din Parlamentul European s-au certat, miercuri seară, în dezbaterea de la Strasbourg. În timp ce reprezentanţii PNL au subliniat că PSD vrea să dea legi care să afecteze independenţa Justiţiei, cei ai PSD şi ai ALDE au susţinut că în România se face „poliţie politică“ şi instituţiile europene sunt prost informate.

UPDATE Siegfried Mureşan, eurodeputat PMP: Există o discrepanţă între ceea ce vor oamenii şi ce vor guvernanţii. Oamenii vor dreptate, Justiţie. Politicienii vor slăbirea Justiţiei. Credeţi că un infractor, doctoricind legile Justiţiei, o întăreşte? Eu cred că o slăbeşte. 

UPDATE Cristian Preda, eurodeputat al grupului PPE: Domnule Boştinaru, îi apăraţi pe corupţi, aţi pus în guvern analfabeţi .Domnul Nica a scăpat recent printr-o eroare de procedură, să ştiţi.

UPDATE Ioan Mircea Paşcu, eurodeputat PSD: DIn 2005 România are un sistem care se bazează pe protocoale secrete între servicii şi instituţii. De ce sunt secrete? E un mijloc de atacare a rivalilor politici. În ultimii ani mass media e plină de ştiri despre abuzuri ale luptei anticorpuţie. Articolele neconstituţionale vin să pună sub semnul întrebării suveranitatea României. 

UPDATE Eurodeputatul Mircea Diaconu: Sunt îngrijorat de statul de drept din România. România a devenit statul cu cele mai multe procese pentru condamnări la CEDO. Au fost ascultaţi mii de cetăţeni în perioada alegerilor. Pe mandate de securitate naţională au fost ascultaţi. vreau independenţa Justiţiei, dar mai ales a României. 

UPDATE Renate Weber cere o evaluare a Comisiei de la Veneţia pe situaţia legilor Justiţiei. 

UPDATE Eurodeputatul Monica Macovei: PSD şi ALDE vor să ne scoată din Europa. Au declanşat lupta statului de drept (n.r.- şi lui Macovei i-a fost tăiat microfonul)

UPDATE Victor Boştinaru, eurodeputat PSD: Doamna Jourava, cu regret trebuie să declar că: Comisia fie nu cunoaşte situaţia din România, fie închide ochii pe anumite aspecte. Nu ne trataţi ca pe o ţară de mâna a doua. Comisia amestecă evaluarea celor trei legi cu ceea ce ar urma să se întâmple în viitor fără a spune un element de referinţă. În România s-a permis să se facă poliţie politică (n.r.-lui Boştinaru i s-a tăiat de trei ori microfonul, dar a continuat să şi-l aprindă)

UPDATE Jean Marinescu, eurodeputat PNL: Prim-ministrul României trebuia să fie aici, nu ministrul de Justiţie. Structuri vremelnice pot devia de la valorile UE. 

UPDATE Norica Nicolai, eurodeputat ALDE : Se presupune existenţa unor legi în vigoare. Avem acum doar intenţia de a legifera. Discuţai de azi e departe de statul de drept. E o discuţie politicianistă. Nu vreau să cred că prin dezbatere vreţi să împiedicaţi un Parlament naţional să legifereze. prezumţia de nevinovăţia, drepturile şi libertăţile nu sunt garanţii procesuale? Ce aţi făcut doamnă comisar când sute de oameni au fost abuziv trimişi în închisoare, când sute de oameni au fost interceptaţi. Ce aţi făcut când state membre au dat mită în România şi s-au închis dosarele. 

UPDATE Traian Ungureanu, eurodeputat PNL: PSD spune că face reforma Justiţiei. Cine poate avea încredere în PSD. Poţi avea încredere într-un hoţ să stabilească preţurile într-un magazin? Nu! prima decizie a Guvernului a fost să modifice legi din dosarele liderilor PSD. PSD a schimbat 2 guverne într-un an pentru că nu au putut să-i scutească de lege pe liderii PSD. Acum, politicieni anchetaţi penal sunt membri ai Guvernului. 

UPDATE  Un eurodeputat al ALDE a cerut ca Guvernul român să ceară avizul Comisiei de la Veneţia pe întreg pachetul de legi ale justiţiei. Sophia Intveld a subliniat că România trebuie să aibă grijă şi cu legislaţia în ceea ce priveşte ONG-urile. 

UPDATE Vera Jourova, comisar european pentru justiţie: Domnule preşedinte, discuţiile din România despre legile Justiţiei au fus la îgrijorări ale actorilor din ţară şi din afara graniţelor. Românii au ieşit în stradă pentru a-şi motiva îngrijorările faţă de legile Justiţiei. Comisia nu a ascuns că e de aceeaşi părere şi împărtăşeşte aceleaşi îngrijorări. GRECO a decis să lanseze o anchetă proprie şi va întocmi un raport care va fi publicat în martie. 

După 10 ani de eforturi continue România are unul din cele mai bune sisteme juridice din regiune, dar în ianuarie 2017 Comisia a propus un set minim de recomandări. Una din recomandări a cerut guvernanţilor să asigure un proces legislativ pentru finalizarea reformei legilor Justiţiei, a independenţei judiciare etc. CSM, care e garantul constituţional al independenţei Justiţiei a dat o opinie negativă referitoare la ceea ce se întâmplî. Întrebarea noastră e deschisă: procesul acesta ţine cont de interesul legitim al independenţei legitim? Vedem căs e critică sistemul judiciar şid eciziile luate, dar şi criteriile de integritate. Pe 21 decembrie Parlamentul a adoptat în procedură de urgenţă legile şi acum ele au fost respinse de CCR. Unele proceduri sunt în curs. Trebuie respectate standardele europene. Consiliul Europei are principii care spun că nu poate fi făcută o reformă profundă împotriva sistemului judiciar. O recomandare a fost consultarea Comisiei de la Veneţia. 

Reiau apelul lui Juncker: continuarea acţiunilor şi deschdierea dezbaterilor în linie cu recomandările Comisiei. Preşeditnele României are un rol cheie în acest proces. Ştiu că dumnealui ia în serios această treabă. Comisia va continua dialogul cu autorităţile române. Vom analiza profund amendamentele finale ale legilor Justiţiei, ale Codurilor penale şi ale altor legi. Viteza cu care va ajunge România la linia de sosire depinde de ea. 

UPDATE Dan Nica a luat cuvântul şi a spus că la dezbaterea din Parlament ar trebui să ia cuvântul şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ca reprezentant al României în Consiliu. Însă, reprezentanţii Parlamentului au spus că i-au trimis premierului o invitaţie, dar nu a primit răspuns. Prin urmare, lui Tudorel Toader nu îi va fi dat cuvântul. 

UPDATE Potrivit corespondentului HotNews la Strasbourg, eurodeputatul PSD Dan Nica, recent scăpat de acuzaţiile din „Dosarul Microsoft“, a transmis miercuri dimineaţă, către toti europarlamentarii din actuala legislatură, înainte de dezbatere, un document prezentat drept o analiză a sistemului judiciar românesc din anii 2005-2017 realizat de Lumea Justitiei - luju.ro, tradus în germană şi engleză.

Titlul raportului în limba engleză nu este aşa de dur precum forma din limba română. „REPORT on the subversive activity conducted between 2005 – 2017 in the sectors of Justice and intelligence services, to enable political-judicial-economic interest groups to exercise state power" este titlul dat raportului, în timp ce titlul original, cel în limba română e următorul: „RAPORT PE STATUL MAFIOT – Analiza Lumea Justitiei privind activitatea subversivă din Justiţie şi serviciile de informaţii în scopul exercitării puterii în stat de grupuri de interese politico-judiciare-economice în perioada 2005 – 2017. Lista actelor secrete care a subminat România cu arma cătuşelor“. .


Decizia de a dezbate în sesiune plenară situaţia justiţiei din România a fost luată în 18 ianuarie în Parlamentul European, la Conferinţa preşedinţilor, compusă din liderii grupurilor politice şi preşedintele Parlamentului.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader se află încă de luni la Strasbourg. El a discutat cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, precum şi cu membri ai Grupului socialiştilor europeni, pe tema legilor Justiţiei şi a stadiului actual al acestora.

După întâlnirea cu socialiştii, Toader s-a declarat convins că există dezinformări la nivel european pe tema legilor justiţiei. "Nu, nu am senzaţia, am convingerea. Nu stiu din ce provine, dar cu siguranţă din moment ce mai multi discuta aceeaşi problema, este ceva, din necunoaştere sau din dezinformare, poate si din alte considerente", a răspuns Toader, intrebat daca are senzatia că există dezinformare la nivel european privind situaţia din România. 

„Subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat aspecte privitoare la: parcursul legilor justiţiei şi stadiul actual al acestora, modificarea codului penal şi codului de procedură penală, precum şi ultima decizie a Curţii Constituţionale privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. Privitor la legile justiţiei, ministrul justiţiei a prezentat stadiul actual şi etapele parcurse cu privire la cele trei proiecte de acte normative, legile adoptate şi soluţiile legislative constatate ca fiind neconstituţionale", a anunţat Ministerul Justiţiei după discuţiile cu Timmermans.

În ceea ce priveşte Codul penal şi Codul de procedură penală, ministrul Justiţiei "a prezentat modificările constând în transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale şi a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, precum şi modificările pentru punerea în acord a dispoziţiilor din coduri cu Decizii ale Curţii Constituţionale a României".

„De asemenea, cu privire la dispoziţiile Legii pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader a menţionat faptul că legea a fost adoptată pentru punerea în acord a dispoziţiilor legale cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie”, anunţă ministerul.

Prezenţa sa la Strasbourg a fost criticată de europarlamentarul Siegfried Mureşan, care a reclamat că programul oficial al acestuia nu este cunoscut, el apreciind că ministrul vrea întâlniri cu uşile închise pentru a convinge că legile Justiţiei sunt bune, însă va eşua.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan spunea că „este un semnal clar că încercările PSD şi ALDE de a controla şi slăbi justiţia nu trec neobservate, iar faptul că Parlamentul European a decis să dezbată chiar în a doua sesiune plenară din acest an situaţia justiţiei din România arată îngrijorarea serioasă existentă la nivelul Uniunii Europene faţă de încercările de slăbire a sistemului de justiţie din România”.

Mişcarea civică Iniţiativa România a anunţat luni că a trimis tuturor europarlamentarilor, dar şi Comisiei Europene un raport privind evenimentele care au avut loc în România în ultimul an, în perspectiva dezbaterii care urmează să aibă loc miercuri în PE în legătură cu situaţia statului de drept din ţara noastră.

Iniţiativa România le solicită europarlamentarilor să ceară Comisarului pentru justiţie, Věra Jourova, şi Comisiei Europene sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru o opinie privind compatibilitatea pachetului de reforme adoptate sau propuse de autorităţile din România cu standardele statului de drept. De asemenea, să ceară autorităţilor române „să înceteze imediat adoptarea modificărilor legislative sau să o amâne până la momentul în care Comisia de la Veneţia va exprima o opinie juridică în legătură cu acestea”. Mişcarea le mai solicită europarlamentarilor să ceară Comisiei Europene să accelereze crearea unui mecanism pentru monitorizarea respectării de către statele membre a principiilor fundamentale ale statului de drept şi a independenţei justiţiei.

În 24 ianuarie, preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, au dat publicităţii o declaraţie comună în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile recente din România şi subliniază că CE avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legilor justiţiei.

„Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată în declaraţie.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite