Simulare de război în USL. O evaluare a arsenalului propagandistic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul rece din USL s-a încins în ultimele zile, dar episodul Roşca Stănescu nu va duce la ruperea alianţei, ci la o "pace fierbinte". Incidentul provocat de Roşca Stănescu prin denunţarea partenerului PSD, a lui Victor Ponta personal, ca apărător al intereselor cabalei formate din serviciile secrete şi Traian Băsescu, a fost o simulare de conflict.

Fiecare parte a avut prilejul să vadă arsenalul propagandistic al celeilalte şi poziţionările sau repoziţionările din interior.ul câmpului politic. Probabil că, după acest "exerciţiu de război", casele de sondare vor măsura influenţa unor mesaje folosite de PSD şi PNL, cine a pierdut şi cine a câştigat din acest episod, iar consultanţii vor construi nişte ipoteze privind impactul de imagine asupra celor două partide şi asupra liderilor Ponta şi Antonescu, în cazul unei rupturi reale.

Este aproape imposibil ca Roşca Stănescu să nu fi realizat că decizia sa de a retrage PNL şi PC dintr-o comisie parlamentară acuzând PSD de trădare, va avea consecinţe. Este de presupus, dat fiind faptul că senatorul liberal nu va suporta niciun fel de urmări în propriul partid, că PNL a dorit să vadă până unde poate merge cu opoziţia în interiorul puterii şi cum va reacţiona PSD. Iar Victor Ponta a reacţionat, fluturând în faţa liberalilor perspectiva rupturii şi a pierderii privilegiilor guvernării pentru a testa dacă Crin Antonescu va rezista, într-un asemenea scenariu, presiunilor venite din partea miniştrilor săi ce nu se vor da cu una cu două duşi din fruntea bucatelor. Mai ales că, în criză, ospăţul din fonduri publice este auster.

Se vor întoarce miniştrii cu bugete mai grase împotriva lui Crin Antonescu slăbind poziţia acestuia în partid şi în ochii votanţilor? Ipoteza a fost invalidată sau cel puţin din şedinţele PNL cu uşile închise nu răzbătut străgătele lui Crin Antonescu încolţit de baronii liberali care nu vor să iasă de la guvernare doar pentru că un SRS are o obsesie cu serviciile secrete.  Dimpotrivă, PNL a lăsat să se scurgă pe surse declaraţiile miniştrilor Mariana Câmpeanu şi Eugen Nicolăescu care-i reproşau lui Victor Ponta că nu colaborează şi că sabotează reforma în sănătate.PSD a primit şi contralovitura aşteptată, în punctul cel mai vulnerabil: insinuarea că Victor Ponta coabitează mai bine cu Traian Băsescu decât cu Crin Antonescu, formulată chiar de preşedintele PNL într-un interviu pentru Gândul..

Marile întrebări sunt ce vor face cei şapte milioane de votanţi pentru demiterea preşedintelui de la referendumul din vara trecută în cazul unei rupturi reale şi dacă culpabilizarea lui Victor Ponta pentru colaboraţionism cu duşmanul Băsescu are un impact mai mare asupra acestora decât performanţa şi importanţa actului de guvernare cu creşteri de salarii, pensii şi ajutoare sociale. Coabitarea lui Victor Ponta cu Traian Băsescu pare să fie arma cea mai redutabilă a PNL împotriva PSD şi garanţia pentru liberali că, oricât de departe ar merge cu opoziţia în interiorul puterii, Victor Ponta nu va îndrăzni să rupă USL sau să se dezică de angajamentul susţinerii lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale. USL se va destăma atunci şi numai atunci când acuzaţia de coabitare cu Traian Băsescu îşi va fi tocit potenţialul de a-i afecta imaginea şi credibilitatea lui Victor Ponta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite