Simonis: Sunt mai puţin importante orgoliile şi ce ne desparte de PNL, şi ne despart multe. Etapa în care Florin Cîţu a fost premier s-a încheiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu FOTO Arhivă
Florin Cîţu FOTO Arhivă

Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, susţine că există multe lucruri care despart PNL şi PSD, menţionând însă că cele două formaţiuni ar trebui să aibă drept obiectiv comun depăşirea crizei sanitare. Social-democratul a reiterat poziţia PSD, de a nu-l accepta pe Cîţu premier. Alfred Simonis susţine că, pe lângă împărţirea portofoliilor de Finanţe şi Justiţie, alte ministere „de forţă” care trebuie împărţite sunt Interne şi Apărare.

„Sunt mai puţin importante orgoliile şi ce ne desparte de PNL, şi ne despart multe. Lipsa de experienţă politică a unor lideri PNL îi pun azi în situaţia de a explica nişte declaraţii prin care se putea interpreta că adversarii politici sunt duşmani. Una e să critici şi să demiţi un guvern din care făcea parte şi USR, ca să fie clar, şi alta este să ţi-i stabileşti ca şi duşmani pe cei pe care îi ai ca adversari politici. Vă rog să faceţi o comparaţie a declaraţiilor făcute de Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu şi veţi vedea că cele ale lui Marcel Ciolacu sunt îndreptate unor adversari iar cele ale lui Florin Cîţu sunt de un infantilism politic ieşit din comun”, a declarat Alfred Simonis la Digi24. 

Potrivit deputatului, PSD are două variante: „Stăm pe dreapta, criticăm în continuare şi eventual câştigăm în 2024 toate alegerile, ceea ce strategic pentru partid ar fi cea mai bună decizie. Însă se pune întrebarea ce mai câştigăm în 2024. În ritmul acesta, fără majoritate clară, fără guvern în plină criză sanitară, economică, energetică în România şi la nivel global ce Dumnezeu de datorie avem noi ca oameni politici, să stăm să criticăm ca de fiecare dată sau să intrăm în arenă atunci când e nevoie de noi”. Evident că sunt multe lucruri care ne despart, care trebuiesc negociate, însă ceea ce ar trebui să ne unească şi pe noi şi pe cei de la PNL, USR şi pe ceilalţi este nevoia de a trece România peste această criză sanitară de proporţii”. 

Deputatul este de părere că „e foarte clar că etapa în care Florin Cîţu a fost premier s-a încheiat. Trebuie deblocată această situaţie. Mai are sens să vă spun că, în urmă cu două săptămâni, la ora 17.00, aceeaşi propunere o făcuse PNL iar la ora 19.00 ieşise din şedinţă cu Nicolae Ciucă. E o dorinţă a domnului Cîţu să se întoarcă premier, ceea ce nu se mai poate întâmpla. Va accepta. De la negare la acceptare e un drum lung”. 

Acesta spune că pe lângă împărţirea celor două ministere avizatoare, Finanţe şi Justiţie, şi două ministere „de forţă”, Interne şi Apărare, trebuie împărţite între PNL şi PSD. „Mai sunt ministere ai căror miniştrii sunt membri în CSAT. E o chestiune de discutat şi acolo. Am solicitat Ministerul Sănătăţii”, a mai spus Simonis.

Liderul deputaţilor PSD nu exclude posibilitatea ca Marcel Ciolacu să deţină funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor iar Florin Cîţu pe cea de preşedinte al Senatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite