Silviu Prigoană se distanțează de PDL. Supărare sau strategie politică?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Prigoană
Silviu Prigoană

În ultima săptămână, Silviu Prigoană a făcut mai multe declarații conform cărora nu va mai candida la primăria Capitalei din partea PDL, pentru că"greii partidului" , spune el, duc o campanie elitistă împotriva lui. Cu ultimele declarații de la B1 Tv, conform cărora ar putea candida din partea Partidului Poporului, Prigoană ridică un semn de întrebare privind motivele distanțării sale. Este oare supărat sau istoria din 2008 a

Prim-vicepreședintele PDL Teodor Baconschi, a declarat, în urmă cu o săptămână, la RFI că omul de afaceri Silviu Prigoanană, „este o copie palidă a actualului primar, Sorin Oprescu" și că PDL ar trebui să prefere o înfrângere glorioasă, în care „să credibilizezi PDL în Capitală", decât să pierzi mediocru.

„Ar trebui să avem un candidat care să nu-i semene lui Sorin Oprescu şi care să reprezinte Bucureştiul activ economic, Bucureştiul companiilor multinaţionale, Bucureştiul educat, Bucureştiul care vrea o politică edilitară şi urbanistică în sfârşit coerentă, nu proiecte futuriste, autostrăzi suspendate sau alte stadioane care costă de patru-cinci ori cât ar fi fost cazul să coste", a explicat Baconschi.

Prigoană nu vrea să mai candideze din cauza intelectualilor

Această declarație l-a determinat pe Silviu Prigoană să afirme că nu va mai candida la Primăria Capitalei, întrucât are impresia că „greii partidului" (expresie împrumutată de la președintele Traian Băsescu) se desfășoară o campanie împotriva sa.

„Am spus că nu mai candidez din partea PDL la alegerile pentru Bucureşti datorită faptului că greii între ghilimele ai partidului Theodor Baconschi, Cristian Preda şi Theodor Paleologu au o campanie împotriva mea, că nu pot reprezenta partidul.

Ei nu consideră că e corect să fie reprezentaţi de un cetăţean care şi-a făcut notorietate cu pliciul în Can-Can. Am decis că las intelectualii să reprezinte partidul, să fac pârtie, dacă eu nu sunt suficient de intelectual să-i reprezint, dacă notorietatea nu contează", a explicat Silviu Prigoană.

Silviu Prigoană se distanțează de PDL

Silviu Prigoană a avut o atitudine din ce în ce mai distanțată față de PDL după aceste declarații, deși atât europarlamentarul Cristian Preda, câtși deputatul Theodor Paleologu au declarat în numeroase rânduri că nu au nimic cu Silviu Prigoană și că declarațiile lui Baconschi nu ar trebui luate personal.

„Poate Prigoană are ceva cu intelectualii", a opinat Paleologu.

Cert este că în vre,e ce liderii PDL ranforsează ideea unui candidat sigur și stabil pentru primăria Capitalei, care va fi susținut atât de PDL cât și de UNPR, Prigoană face declarații de distanțare față de patid.
Joi seară, în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării" moderată de Robert Turcescu, la B1 Tv, Silviu Prigoană, unul dintre invitații emisiunii, a fost surprins de moderator în timp ce vorbea la telefon cu Dan Diaconescu.

M-a sunat Dan Diaconescu (n.r președintele Partidului Poporului) să-l reprezint la alegeri", a spus Silviu Prigoană.

  Vezi Video aici

Supărare sau strategie politică

Actualul primar al PSD, Sorin Oprescu, a avut o strategie similară la candidatura din 2008. Oprescu a demisionat din PSD, înainte de ultimele alegeri locale pentru a candida independent.

„Nu am dorit niciodata sa ajung in postura de candidat independent ci am vrut sa particip la o cursa. Mi-e greu dupa 16 ani. M-am inscris sa castig", a declarat Oprescu.
Și a câștigat într-adevăr, cu imaginea de cetățean responsabil conectat la nevoile oamenilor, pe care o păstrează și în această candidatură.

„Am ajuns în această funcție independent. Eu aparțin bucureștenilor. Merg întotdeauna cu oamenii care au spus că mă sprijină la un parteneriat", a declarat Oprescu.

Împreună, dar separat

Dată fiind plasarea PDL în ultimele sondaje, singura șansă a lui Prigoană de a câștiga funcția de edil al Bucureștiului este de a se îndepărta de formațiunea democrat-liberală, bucurându-se în același timp de susținerea din umbră a PDL.

Și fostul consilier prezidențial, Sebastian Lăzăroiu, consideră că Prigoană va candida din partea unei alianțe PDL-UNPR la Primăria Capitalei.

"PDL-ul nu are oricum alt candidat decât Silviu Prigoană, iar Prigoană sigur că-şi permite să spună că nu va candida din partea PDL, pentru că el va candida de fapt din partea unei alianţe între PDL şi UNPR. Deci n-a spus nimic fals, dar probabil tot el va rămâne candidatul, pentru că nu au altul, el este cel mai bine clasat", susţine Lăzăroiu.

În opinia lui Lăzăroiu, "cartea pe care o pot juca şi PDL şi Prigoană se numeşte primarii de sector", notează Mediafax.

Împreună, dar separat, așa s-ar putea interpreta strategia politică democrat-liberală pentru primăria Capitalei, în cazul în care Prigoană nu va alege o candidatură din partea unui alt partid.

Puterea este în mâna primarilor de sector

În viziunea lui Lăzăroiu, însă, acest lucru este puțin probabil având în vedere că multe dintre voturile bucureștenilor pentru primarul general sunt strâns legate de atașamentul față de primarul de sector.

Or, "Sorin Oprescu are prima şansă, în mod evident, dar nu are sectoarele. PDL şi UNPR în momentul acesta au cinci sectoare din şase, primari care îşi vor susţine alianţa PDL-UNPR şi candidatul la Primăria Generală.

Probabil că vor exista bucureşteni care vor vota cu Onţanu, UNPR plus PDL şi Oprescu, dar vor fi puţini, pentru că, în general, primarii de sector vor ieşi şi vor spune: eu sunt Onţanu, votaţi-mă pe mine şi pe Prigoană, UNPR-PDL, ca să avem majoritate în Consiliu şi să putem face ceva în sectorul vostru", a explicat Lăzăroiu.

Deci, bătălia pentru București nu doar că nu este, încă, decisă, dar va fi și una cu foarte multe necunoscute.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite