Siegfried Mureşan: Scrisoarea preşedintelui Consiliului European către premierul Viorica Dăncilă transmite neîncrederea UE în Guvernul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul Siegfried Mureşan consideră că scrisoarea preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, către prim-ministrul Viorica Dăncilă transmite neîncrederea totală a Uniunii Europene în Guvernul de la Bucureşti, în contextul în care premierului român i se atrage atenţia că are o „responsabilitate importantă“ pentru respectarea valorilor UE.

„Scrisoarea trimisă ieri de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, prim-ministrului Viorica Dăncilă, dincolo de felicitările protocolare, transmite un mesaj deosebit de îngrijorător pentru toţi cetăţenii români: neîncrederea totală a Uniunii Europene în Guvernul României. Faptul că i atrage atenţia, încă din prima zi de mandat, unui prim-ministru în funcţie că are o 'responsabilitate importantă' pentru respectarea valorilor UE şi că statul de drept şi progresele ireversibile în lupta anticorupţie sunt esenţiale pentru ca cetăţenii să poată beneficia de oportunităţile oferite de apartenenţa la Uniunea Europeană reprezintă un mesaj deosebit de dur în limbaj diplomatic“, a afirmat Siegfried Mureşan, eurodeputat şi purtător de cuvânt al PPE. 

Potrivit lui Siegfried Mureşan, acest lucru arată, la nivel politic, „marginalizarea“ Guvernului PSD - ALDE în rândul instituţiilor europene. „Uniunea Europeană a văzut că românii cred în beneficiile apartenenţei la UE, că vor o Justiţie independentă şi o ţară bine guvernată şi, de aceea, reacţionează de fiecare dată când politicienii devin un pericol pentru statul de drept, pentru lupta anticorupţie şi pentru independenţa Justiţiei. În numele valorilor pe care au fost construite democraţiile occidentale, Uniunea Europeană se poziţionează de partea oamenilor cinstiţi în lupta cu politicienii care încearcă să slăbească justiţia, să acţioneze împotriva intereselor cetăţenilor şi în folosul unor partide care se comportă ca nişte grupări infracţionale“, a arătat deputatul european.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a postat marţi pe Twitter o scrisoare de felicitare adresată noului premier român Viorica Dăncilă, în care face referire la importanţa preşedinţiei Consiliului UE de anul viitor, la susţinerea valorilor europene, a statului de drept şi la lupta împotriva corupţiei. „Am încredere că România va continua să contribuie constructiv pentru o Uniune Europeană puternică şi unită şi să sprijine o vecinătate a UE prosperă şi democratică. Acest lucru este deosebit de important în contextul activităţilor ce urmează privind Agenda Liderilor UE şi Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019'', menţionează Tusk în scrisoare.

„Importanta responsabilitate a Guvernului dumneavoastră în susţinerea valorilor europene va sta la baza prosperităţii, stabilităţii şi securităţii României şi a Uniunii Europene. Din acest punct de vedere, statul de drept şi progresele ireversibile în lupta împotriva corupţiei, conform înaltelor aşteptări ale societăţii româneşti, rămân cruciale pentru a asigura că toţi cetăţenii României pot beneficia deplin de pe urma tuturor oportunităţilor oferite de apartenenţa la Uniune“, a mai precizat Tusk în mesaj. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite