Siegfried Mureşan, după reuniunea FMI-Banca Mondială: Populismul este principalul risc pentru economia mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan FOTO Eduard Enea
Siegfried Mureşan FOTO Eduard Enea

Reprezentantul Parlamentului European la reuniunea anuală a FMI cu Banca Mondială, europarlamentarul român Siegfried Mureşan, a declarat, pentru „Adevărul“, la finalul discuţiilor de la Washington, că principalul risc pentru economie este populismul, patentat, deopotrivă, de lideri politici europeni şi americani.

„Principalul risc pentru economia mondială în acest moment este văzut a fi populismul. Spre exemplu, referendumul din Marea Britanie, unde vedem cum populiştii britanici si-au pus ţara într-o situaţie dificilă susţinând ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, sau discursul lui Donald Trump, care aduce incertitudine printre investitori“, a declarat Siegfried Mureşan la finalul reuniunii anuale a FMI şi a Băncii Mondiale.

„Faptul că negocierile pentru BREXIT nu au început abrupt a prevenit un şoc. În acest moment, asistăm la investiţii mai puţine în Marea Britanie din cauza incertitudinii. Mari actori financiari au recomandat Marii Britanii să păstreze relaţii economice puternice cu UE în viitor“, a explicat europarlamentarul român.

Cât despre modul în care Donald Trump este receptat printre liderii economiei mondiale, Siegfried Mureşan a spus: „Trump pierde credibilitate faţă de propria sa tabără. În urmă cu patru zile, când am ajuns în SUA, toată lumea era de acord că avantajul pe care Hillary Clinton îl luase va fi greu de surmontat. Dar, paradoxal, deşi toată lumea spunea că Hillary Clinton va fin noul preşedinte al SUA, se discuta foarte mult despre Trump. Or, ce s-a întâmplat în ultimele două zile, cu înregistrările în care Trump face afirmaţii jignitoare la adresa femeilor, i-a convins pe mulţi că un candidat cu un asemenea profil nu poate reprezenta SUA cu succes în lume“.

O înregistrare din anul 2005 în care Donald Trump a fost surprins vorbind cu moderatorul unei emisiuni de televiziune i-a adus candidatului republican critici mai dure ca niciodată, atât din partea rivalilor, cât şi a aliaţilor săi. În înregistrare se poate auzi cum acesta se laudă că s-a folosit de faima sa pentru a pipăi femeile şi chiar pentru a le face să se culce cu el. Vineri, magnatul a încercat să-şi spele imaginea şi a cerut scuze pentru afirmaţiile sale.

„Naţionalismul e populism pur“
Un alt subiect discutat la reuniunea de la Washington a fost reforma economică. „Toată lumea a căzut de acord că nivelul mare al datoriei – publice şi private- trebuie redus. Avem prea multe datorii, chiar şi în zona euro. Dacă vom reforma şi întări economiile şi cheltui cumpătat banul public, va fi bine. Dacă nu vom reforma economiile şi vom risipi banul public, va fi rău. Oricum, dacă va exista o nouă criză economică ca cea din 20008, nu vom fi afectaţi la fel de mult ca atunci, pentru că statele se pot apăra mai bine de contagiunea dintre bănci“, a mai spus Siegfried Mureşan, care susţine politica porţilor deschise. „Comerţ liber înseamnă câştig pentru o mare parte din oameni. Naţionalismul, închiderea porţilor, nu e o soluţie. Dimporivă, naţionalismul e populism pur“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite