Siegfried Mureşan: E deja dovedit, Guvernul Tudose este guvernul anti-investiţii şi anti-fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Muresan Foto Eduard Enea
Siegfried Muresan Foto Eduard Enea

Siegfried Mureşan, deputat european, a criticat componenţa viitorului guvern, care va continua politicile din ultimele 6 luni de guvernare PSD-ALDE, care au dus la scăderea investiţiilor şi la o absorbţie zero a fondurilor europene de dezvoltare regională. Potrivit europarlamentarului, Guvernul Tudose se anunţă unul anti-investiţii şi anti-fonduri europene, ceea ce reprezintă un dezastru pentru România.

„În mandatul foştilor miniştri din Guvernul PSD - ALDE care, cu câteva excepţii, sunt propuşi şi în viitorul Guvern Tudose, investiţiile în economie au scăzut, rata de absorbţie a fondurilor europene pentru dezvoltare şi coeziune este zero, iar banul public a fost cheltuit necumpătat şi a dus la acumularea de mai multă datorie publică, aşa cum o arată şi statisticile oficiale (..). Investiţiile au scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2017 faţă de aceeaşi perioadă din 2016, potrivit Institutului Naţional de Statistică.”, se arată într-un comunicat de presă transmis Adevărul.

Rata de absorbţie a fondurilor europene de dezvoltare regională şi coeziune 0%

Potrivit europarlamentarului, rata absorbţiei fondurilor europene pentru dezvoltare regională şi coeziune este de 0%, iar acest lucru nu se va schimba prea rapid, deaprece România are acreditate doar 2 autorităţi de management din 10, aceste fiind singurele instituţii însărcinate cu gestionarea fondurilor europene.

„Avem rata de absorbţie a fondurilor europene pentru dezvoltare regională şi coeziune 0%, deşi ne aflăm deja la jumătatea exerciţiului 2014 - 2020, perioadă în care putem cheltui cele aproape 40 de miliarde de euro fonduri europene alocate României. Aceste fonduri reprezintă banii gratuiţi pe care Uniunea Europeană îi oferă statelor mai sărace tocmai pentru a recupera decalajul de dezvoltare economică faţă de ţările mai bogate. (..) Mai mult, nici nu vor fi cheltuiţi foarte rapid, deoarece avem în prezent acreditate de Comisia Europeană doar 2 autorităţi de management din 10, acestea fiind instituţiile care gestionează fondurile europene, selectează proiectele şi monitorizează implementarea lor. Pentru această contraperformanţă, principalii responsabili, viceprim-ministrul şi ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, şi ministrul delegat al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, sunt propuse din nou pentru aceleaşi funcţii”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan.

Deficit triplu faţă de luna mai a anului trecut

Siegfried Mureşan atrage atenţia şi auspra faptului că, după primele cinci luni ale anului 2012, România înregistrează un deficit aproape triplu faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecutului. Mai mult, guvernanţii s-au distanţat şi de rata de ocupare a populaţiei, afirmă deputatul european.

„Am văzut şi că bugetul general consolidat a reintrat în deficit în luna mai şi, după primele cinci luni ale anului, ţara noastră înregistrează un deficit aproape triplu faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta înseamnă că banii sunt cheltuiţi iresponsabil. Totodată, în primele luni din 2017, ne-am îndepărtat şi de ţinta privind rata de ocupare a populaţiei. Pentru această contraperformanţă, principala responsabilă, Lia-Olguţa Vasilescu, este propusă din nou pentru aceeaşi funcţie, ministru al Muncii”, se arată în acelaşi comunicat.

Garnitură de miniştri care şi-a dovedit deja incompetenţa

Mureşan face şi o radiografie a unor miniştri din noul Executiv, numiri de pe urma cărora „România va avea de suferit”.

„La Ministerul Educaţiei a fost propus Liviu Pop, cel care i-a luat apărarea lui Victor Ponta în scandalul plagiatului (..)La Ministerul Turismului a fost propus tot Mircea-Titus Dobre, care nu are nicio experienţă în turism. În afară că a fost 4 ani deputat, a mai lucrat într-un singur loc, aşa cum ne anunţă în propriul CV, la brutăria deţinută de tatăl său, Dobre & Fiii SRL, ca director de calitate şi de marketing”, a mai declarat deputatul european Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul critică „garnitura de miniştri” care şi-a dovedit deja incompetenţa, de la care spune că nu ne putem aştepta decât la lucruri rele: economia ţării să încetinească, să fim ocoliţi de investitori şi să pierdem tot mai mult încrederea partenerilor internaţionali.

„Cu astfel de garnitură de miniştri a căror incompetenţă s-a dovedit deja în lunile de guvernare trecute nu ne putem aştepta în anii următori decât la lucruri rele: economia României să încetinească, să fim tot mai mult ocoliţi de investitorii străini care vor prefera să facă investiţii în state solide din punct de vedere macroeconomic, cu o politică fiscală previzibilă orientată spre încurajarea investiţiilor private şi să pierdem tot mai mult încrederea partenerilor internaţionali. La vârful administraţiei şi politicii ar trebui să fie împinşi oameni competenţi, cu experienţă pe domeniile pe care urmează să le gestioneze ca miniştri, dar şi cu o bună pregătire deja dovedită în aceste domenii, oameni care au viziune europeană şi care guvernează cu gândul la cetăţeni, şi nu doar la interese de partid. Cu aceste propuneri, România va avea nu numai cel mai slab prim-ministru din Uniunea Europeană, dar şi cea mai slabă garnitură de miniştri”, a mai declarat Siegfried Mureşan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite