Siegfried Mureşan a cerut în plenul PE suplimentarea din bugetul european a încă 4,1 miliarde de euro pentru combaterea pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a avut joi o intervenţie în plenul Parlamentului European în care a anunţat că grupul PPE va vota propunerile de azi privind bugetul UE alocat luptei cu pandemia de coronavirus şi cere suplimentarea acestuia cu încă 4,1 miliarde.

„Mă uit cu mare îngrijorare la ce se întâmplă cu Italia şi cu Spania pentru că ţara mea, România, noi avem aproape un milion de cetăţeni români care trăiesc în Spania şi peste un milion de cetăţeni români care trăiesc în Italia. Mă uit cu îngrijorare ce se întâmplă cu ei, dar mă uit cu egală îngrijorare şi la ce se întâmplă cu cetăţenii Spaniei şi Italiei. Şi mă uit cu aceeaşi îngrijorare la ce se întâmplă în fiecare ţară europeană. (...)  Vestea bună este că Comisia Europeană a propus acţiuni concrete cu mai puţin de 2 săptămâni în urmă şi noi le vom adopta. Două dintre cele trei propuneri pe care le vom adopta astăzi au legătură cu Bugetul Uniunii Europene.

Şi, ca vicelider al Grupului PPE responsabil pentru buget, vă spun că Grupul nostru va aproba aceste propuneri astăzi, nu vom depune niciun amendament şi vom respinge orice alt amendament propus care ar putea întârzia intrarea în vigoare a acestor propuneri. Le vom aproba astăzi şi vrem ca acestea să intre în vigoare imediat”, a anunţat vicepreşedintele Grupului PPE Siegfried Mureşan.

Liberalul a atras atenţia poi că în Bugetul UE mai există încă 4,1 miliarde de euro neutilizate şi a cerut ca aceştia să fie alocaţi luptei cu pandemia.

„Dragi colegi, se poate face mai mult. Mai sunt încă peste 4,1 miliarde de euro neutilizate din Bugetul Uniunii Europene pentru acest an şi fac un apel la Comisia Europeană să mobilizeze aceste resurse, resurse noi, resurse proaspete, în lupta împotriva coronavirusului.

Le putem aloca pentru a finanţa cercetarea, pentru a găsi un vaccin împotriva coronavirusului. Putem să le alocăm pentru a achiziţiona echipamente medicale. Doamna preşedintă a Comisiei a explicat că ea are acum mecanisme necesare pentru a face aceste lucruri. Le putem aloca pentru a ajuta pe cei aflaţi în nevoie, pentru a ajuta întreprinderile mici şi mijlocii”, a mai precizat acesta.

Europarlamentarul a propus apoi ca în viitorul buget UE pe şapte ani să existe o rezervă special dedicate unor astfel de crize cum e cea a coronavirusului.

„Şi, dragi colegi, ar trebui de asemenea să ne pregătim pentru viitor. Doamnă preşedintă, când vom vota Bugetul Uniunii Europene pentru următorii 7 ani, acesta va trebui să conţină o rezervă, o rezervă consistentă pentru crize asemănătoare în viitor.

Pentru că, în următorii 7 ani, ne vom confrunta din nou cu crize pe care nu le putem anticipa astăzi, la fel cum nu am putut anticipa acest virus. Aşa că avem nevoie pentru următorii 7 ani un buffer suficient pentru a reacţiona la crize”, a conchis Siegfried Mureşan.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite