Siegfried Mureşan îi cere premierului să salveze combinatul Galaţi. „Nu există reacţie nici după 10 zile de la anunţul că se vinde combinatul siderurgic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Siegfried Mureşan le-a transmis, luni, o scrisoare deschisă Vioricăi Dăncilă şi lui Dan Andruşcă cu privire la anunţul companiei ArcelorMittal, potrivit căruia combinatul siderurgic Galaţi ar urma să fie vândut. Mureşan le solicită public să comunice strategia Guvernului, combinatul fiind unul dintre cei mai mari angajatori privaţi din România, cu peste 6.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de circa 3,5 miliarde de lei anual.

Deputatul european PMP Siegfried Mureşan a transmis luni o scrisoare deschisă atât priemierului Viorica Dăncilă, cât şi ministrului Economiei, Dan Andruşcă, prin care le cere să comunice public strategia Guvernului privind vânzarea combinatului siderurgic Galaţi, anunţată de compania Arcelor Mittal încă din 13 aprilie 2018. Potrivit europarlamentarului, combinatul este unul dintre cei mai mari angajatori privaţi din România, „cu peste 6.000 de angajaţi şi care a generat alte câteva zeci de mii de locuri de muncă în jurul activităţii companiei”.

„Stimată doamnă prim-ministru,

Vă scriu deoarece am citit cu îngrijorare comunicatul de presă al companiei ArcelorMittal din 13 aprilie 2018 în care îşi anunţa intenţia de a vinde o parte din activele din Europa, inclusiv combinatul ArcelorMittal din Galaţi, pentru a putea achiziţiona compania Ilva din Italia.

Combinatul siderurgic de la Galaţi are o importanţă strategică pentru economia românească, fiind unul dintre cei mai mari angajatori privaţi din România, cu peste 6.000 de angajaţi la combinatul de la Galaţi şi care a generat alte câteva zeci de mii de locuri de muncă în jurul activităţii companiei. Combinatul are o cifră de afaceri anuală de crica 3,5 miliarde de lei şi reprezintă aproximativ 25% din economia locală. Aşadar, o eventuală vânzare a combinatului va pune în pericol veniturile a zeci de mii de oameni şi stabilitatea economică a judeţului Galaţi, precum şi a întregii regiuni. Din acest motiv, am constatat cu surprindere că nu există nicio reacţie din partea prim-ministrului României nici după 10 zile de la anunţul companiei privind intenţia de a vinde combinatul siderurgic”, se arată în comunicatul lui Siegfried Mureşan.

Deputatul european a mai precizat că răspunsul Comisiei Europene ar urma să fie dat peste o lună, timp în care Guvernul României ar trebui să prezinte planul de viitor al combinatului „pentru ca eventuala vânzare să aibă efecte minime asupra economiei şi a zecilor de mii de persoane ale căror venituri depind de funcţionarea fabricii”.

„Este datoria Guvernului României să se asigure că, în momentul în care unul dintre cei mai mari angajatori din ţară decide să îşi vândă activele, viitorul cumpărător să păstreze cel puţin acelaşi nivel al afacerii şi acelaşi număr de angajaţi. Ţara noastră are o economie în creştere şi o poziţie de importanţă strategică, de aceea, doamnă prim-ministru, sunt sigur că se poate găsi o soluţie benefică pentru angajaţii de la combinat şi pentru economia României, în ansamblul ei. Este, totuşi, nevoie de o mai mare implicare a Guvernului României şi a tuturor factorilor de decizie. De aceea, vă rog să găsiţi cea mai bună soluţie pentru muncitorii de la combinatul din Galaţi”, a încheiat europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite