SIE aruncă pisica în curtea lui Klaus Iohannis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi tandemul Klaus Iohannis-Nicolae Ciucă, alături de coaliţia de guvernare formată din PNL, PSD şi UDMR, planificase o acţiune tip blitzkrieg în ceea ce priveşte adoptarea legilor privind securitatea naţională, plan confirmat şi de către liberalul Pavel Popescu, preşedintele Comisiei pentru Apărare din

Camera Deputaţilor, scandalul generat de apariţia în mass-media a întregului pachet de legi a stricat cu totul strategia pusă la cale de actuala putere. Ghinion, cum ar spune un clasic în viaţă!

Mai mult, conştientizând pericolul de imagine, dar şi vulnerabilităţile la care s-ar expune în cadrul comunităţii de intelligence internaţională în urma asocierii cu un set legi aberante şi total neconstituţionale, caracteristice regimurilor autocrate şi dictatoriale, Serviciul de Informaţii Externe (SIE) a rupt frontul şi a ieşit la rampă cu precizări pentru presă prin care a încercat să minimalizeze prejudiciile pe care acest scandal ar putea să le genereze pentru credibilitatea şi prestigiul serviciului. 

„În procesul de evaluare, revizuire şi actualizare a actelor normative din domeniul securităţii naţionale, Serviciul a fost consultat de Departamentul Securităţii Naţionale din Administraţia Prezidenţială şi de Secretariatul General al Guvernului, proiectele postate fiind variante de lucru rezultate din aceste consultări, ce urmează a parcurge procesele legislative prevăzute de lege” – au afirmat reprezentanţii SIE precizând, totodată, că „specialiştii” responsabili de elaborarea monstruoaselor legi ale securităţii naţionale se află la Palatul Cotroceni şi Victoria. O menţiune extrem de importantă, care explică în mare parte şi starea de nervozitate a preşedintelui Klaus Iohannis pe acest subiect.

Şi fostul director adjunct al SIE, generalul Silviu Predoiu, a criticat în termeni extrem de duri legile securităţii naţionale, afirmând că prin aceste proiecte ne îndreptăm către o societate dictatorială, că ele reprezintă o platformă pentru abuz, trădează un dezinteres pentru cetăţeni, dar şi o deprofesionalizare a celor care le-au conceput. De asemenea, Predoiu a subliniat faptul că în acest pachet de legi pot fi identificate articole care „nu au ce căuta într-un proiect legislativ al unui stat european, declarat democratic”. „Mai gravă îmi pare atitudinea şi sistemul de valori ce se ghicesc în spatele întregului pachet de legi care, spre deosebire de o prevedere sau alta, pot fi mult mai greu schimbate” – a subliniat fostul director SIE. 

Criticile dure şi pertinente lansate în spaţiul public de către generalul Predoiu, precum şi precizările oficiile venite din partea actualei conduceri a SIE au menirea de a mai spăla cât de cât ruşinea asocierii imaginii unui serviciu de elită cu un demers nociv şi ruşinos pentru o ţară membră a Uniunii Europene. Însă, pe cât de benefică este pentru SIE reacţia oficială a conducerii, pe atât de „neplăcută” este pentru Klaus Iohannis, cel care a apărat pachetul de legi privind securitatea naţională şi a atacat în stil mafiot presa care a publicat draftul acestor legi.

De altfel, relaţia între SIE şi preşedintele Klaus Iohannis a fost încă de la începutul mandatului una plină de asperităţi. Deşi SIE funcţiona cu o conducere interimară încă din luna septembrie 2014, Klaus Iohannis nu s-a deranjat să numească o nouă conducere decât abia în vara anului 2015. Însă, tensiunile care au apărut între noul director al SIE şi preşedintele Iohannis au dus la o demisie rapidă a acestuia din fruntea serviciului. Iar răzbunarea lui Iohannis a fost cruntă, pentru că SIE a fost ţinut până în vara anului 2018 cu o conducere interimară, o situaţie care în mod cert i-a vulnerabilizat activitatea.

Care va fi reacţia preşedintelui Klaus Iohannis la „pisica” care i-a fost aruncată direct în curtea Palatului Cotroceni şi cât de dure vor fi consecinţele asupra SIE pentru „îndrăzneala” de a se disocia de unul dintre cele mai nocive atacuri la adresa democraţiei şi a statului de drept din ultimii ani vom afla în perioada următoare. Ceea ce ştim, însă, cu siguranţă este faptul că Iohannis, aflat în ultimii doi ani de mandat, este dispus să facă orice tip de concesii serviciilor de informaţii şi să arunce România într-o nouă formă de dictatură la schimb cu liniştea şi libertatea sa după terminarea mandatului de preşedinte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite