Ion Iliescu a depus o coroană în memoria lui Radu Câmpeanu: „Ne-am apreciat reciproc şi a rămas o relaţie de prietenie reală şi de stimă reciprocă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rude şi apropiaţi ai omului politic Radu Campeanu îi aduc acestuia
 un ultim omagiu în holul Senatului României în Bucureşti 22 octombrie 
2016 FOTO Inquam Photos  Adel Al Haddad
Rude şi apropiaţi ai omului politic Radu Campeanu îi aduc acestuia un ultim omagiu în holul Senatului României în Bucureşti 22 octombrie 2016 FOTO Inquam Photos Adel Al Haddad

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu a declarat, sâmbătă, la Senat, unde a venit să transmită un ultim omagiu fostului lider liberal Radu Câmpeanu, că a trait o istorie comună cu Radu Câmpeanu şi între ei s-a stabilit o relaţie de stimă reciprocă şi de respect, arătând că dezbaterea din campania electorală pentru preşedinţie, din 1990, a fost ”un spectacol şi o şcoală politică”.

Update  Ion Iliescu a depus în holul Senatului în care se află sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Radu Câmpeanu o coroană de flori şi a scris câteva rânduri în cartea de condoleanţe. Fostul preşedinte al României a afirmat că a ţinut să exprime nişte gânduri calde, la adresa lui Radu Câmpeanu, cu care a avut o conlucrare pe care au apreciat-o amândoi, potrivit News.ro.

”Ne-am cunoscut în ianuarie 1990, am contribuit împreună la construirea unei structuri politice adecvate vremii, când a apărut explozia de partide politice, după deccretul lege din 31 ianuarie şi la 1 februarie erau deja 30 partide constituite. Atunci am avut o primă întâlnire cu preşedinţii celor 30 de partide şi am constituit CPUN-ul. A fost o găselniţă potrivită pentru vremea respectivă. Domnul Câmpeanu a fost vicepreşedintele acestui organism. A fost perioada în care am conlucrat nemijlocit şi consider că, în istoria noastră, a construirii democraţiei româneşti noi, a fost o şcoală pentru noi toţi, care participam, care făceam parte din aceast organism, dar şi pentru ţară, pentru că în dezbaterile din CPUN erau spectacolele cele mai interesante”, a povestit Ion Iliescu.

Iliescu a afirmat că pe atunci se televizau aceste dezbateri al Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională şi ”lumea, seara, stătea în faţa televizorului să guste spectacolul”.

”A fost o perioadă interesantă şi o şcoală politică, pentru noi toţi. Ulterior, domnia sa a fost ales în Senat, a fost vicepreşedinte al Senatului, am avut contacte nemiljlocite, deci ne-am cunoscut, ne-am apreciat reciproc şi a rămas o relaţie de prietenie reală şi de stimă reciprocă”,  arătat Ion Iliescu.

Fostul şef al statului a povestit cum s-a desfăşurat campania de la alegerile prezidenţiale din 1990, când a candidat alături de Radu Câmpeanu şi Ion Raţiu şi dezbaterea tv a celor trei candidaţi.

”Eu cred că a fost cea mai frumoasă campanie electorală şi cea mai frumoasă dezbatere politică a candidaţilor la funcţia supremă în stat, cu domnul Câmpeanu şi domnul Raţiu. Îmi amintesc, Răzvan Teodorescu era mediator, împreună cu Victor Ionescu şi Emanuel Valeriu. Ei trei au moderat şi aveam două ore programate, dar la cererea spectatorilor, s-a întins dezbatarea până la miezul nopţii. Rămâne, cred, în istorie. Era prima data când vedea lumea aşa ceva. O dezbatere liberă, a trei candidaţi la preşedinţia ţării. A fost şi un spectacol şi o şcoală politică, pentru noi dar şi pentru cetăţeni”, a declarat Iliescu.

El a mai afirmat, în final, că a trait o istorie comună cu Radu Câmpeanu. ”De aceea, între noi s-a stabilit o relaţie de stimă reciprocă şi de respect”, a adăugat Iiescu.

Klaus Iohannis a trimis o coroană

Consilierul prezidenţial Andrei Muraru a depus, sâmbătă, la Senat, unde se află sicriul cu trupul fostului lider liberal Radu Câmpeanu, o coroană de flori, din partea preşedintelui Klaus Iohannis, el afirmând că Radu Câmpeanu a fost o adevărată voce a liberalismului românesc după 1990 şi primul preşedinte al acestui partid care a reuşit să impună o anumită atmosferă în încrâncenaţii ani 90.

Coroana din partea preşedintelui Klaus Iohannis a fost depusă la Senat de consilierul prezidenţial Andrei Muraru, şeful Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Acesta a ţinut un moment de reculegere şi a scris în cartea de condoleanţe deschisă în holul Senatului, în memoria lui Radu Câmpeanu, potrivit News.ro.

Acesta a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis transmite condoleanţe familiei seniorului liberal. ”A fost o personalitate politică a PNL, la reconstrucţia căruia a adus o contribuţie desăvârşită şi a fost o adevărată voce a liberalismului românesc, după 1990, primul preşedinte al acestui partid care a reuşit să impună o anumită atmosferă în încrâncenaţii ani 1990”, a spus Andrei Muraru, despre Radu Câmpeanu.

Întrebat dacă Administraţia Prezidenţială a luat în calcul decorarea post-mortem a lui Radu Câmpeanu, consilierul prezidenţial a afirmat că seniorul liberal este ”o personalitate şi o valoare autentică a istoriei româneşti post-decembriste şi este apreciat la întreaga sa valoare”.

”Cred că aceste lucruri au fost cu adevărat date în ultimii 25 de ani”, a mai afirmat Andrei Muraru.

După ora 13.00, sicriul va fi dus la Cimitirul Bellu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a depus, sâmbătă, o coroană de flori, la sicriul fostului lider liberal Radu Câmpeanu, depus în holul central al Senatului României, el afirmând că acesta a reaprins flacăra PNL şi a liberalismului în România după 1990 şi avea curajul să creadă că un lider politic trebuie să dea direcţia şi nu încerca, cum se întâmplă astăzi cu unii lideri politici, să se pună pe val.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Radu Câmpeanu a fost depus, sâmbătă, la 09.30, în holul central al Senatului României, unde va sta până la ora 13.00, pentru ca prieteni, oameni politici şi cetăţeni să poată depune un ultim omagiu pentru seniorul liberal.

După ora 13.00, sicriul va fi dus la Cimitirul Bellu. Înmormânarea primului preşedinte al PNL de după 1990 va avea loc duminică, începând cu ora 12. În cadrul ceremoniei, vor susţine discursuri Călin Popescu Tăriceanu, Alina Gorghiu şi Dinu Zamfirescu.

”Trăiesc un moment de tristeţe şi regret întrucât Radu Câmpeanu a fost cel care, împreună cu ceilalţi vechi militanţi liberali, a reaprins flacăra PNL şi a liberalismului în România după 1990. Am avut privilegiul să asist la revenirea lui Radu Câmpeanu din exil şi să-l însoţesc împreună cu colegii mei să formăm o echipă care a repus liberalismul în drepturi în România” a spus Călin Popescu Tăriceanu, după momentul de reculegere de la sicriul lui Radu Câmpeanu.
 
Preşedintele Senatului a arătat că ceea ce i se pare cel mai important de subliniat în ceea ce-l priveşte pe Radu Câmpeanu este ”modul în care a demonstrat tuturor ce înseamnă să fii un om care să trăieşti cu forţa convingerilor proprii, cu demitate şi să arăţi că, după atâtea suferinţe în închisoare, în domiciliu forţat şi în exil, iubirea de ţară şi de neam nu s-a pierdut”.
 
”Era un om pentru care patriotismul nu era o vorbă-n vânt, era un lucru pe care-l trăia în fiecare moment şi încerca să-l insufle şi celor din jurul lui. Meritul lui nu numai în reconstrucţia Partidului Naţional Liberal, dar şi pentru promovarea ideilor de democraţie şi libertate este unul incontestabil şi aş dori să mai subliniez că atunci când aproape o întreagă societate era îndoită, dacă nu ostilă, despre necesitatea apropierii României de valorile euro-atlantice, el a avut curajul să vorbească răspicat despre acest obiectiv major. Nu este foarte simplu să te pui contra curentului şi să ai în aceste momente curajul să depăşeşti clipe grele prin care a trecut în România şi să militezi pentru ceea ce crezi că este mai bine pentru ţara ta. De aceea cred că şi eu şi mulţi români îi vom purta o veşnică recunoştinţă”, a mai declarat Tăriceanu.

Întrebat cum îşi aminteşte şedinţele de la partid cu Radu Câmpeanu, Călin Popescu Tăriceanu a arătat că Radu Câmpeanu conducerea şedinţele la partid într-o ”manieră civilizată” şi avea o capacitate deosebită de a-i asculta pe ceilalţi şi le dădea posibilitatea de a-şi exprima ideile”.

”Ca un adevărat conducător, în final avea curajul să spună ceea ce gândeşte şi nu încerca, cum se întâmplă azi, cu unii lideri politici, să se pună pe val. Avea curajul să creadă că un lider politic trebuie să dea direcţia”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Fostul lider liberal Radu Câmpeanu a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 94 de ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite