Sforarul PNL. Portretul lui Teodor Atanasiu, omul care l-a reinventat pe Marian Munteanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zâmbete cordiale: Teodor Atanasiu şi Marian Munteanu Foto: Mediafax
Zâmbete cordiale: Teodor Atanasiu şi Marian Munteanu Foto: Mediafax

Senatorul PNL Teodor Atanasiu a fost uns şef de campanie pentru Capitală, statut care îi reconfirmă puterea maximă în partid. „Tase“, aşa cum îl alintă liberalii, controlează organizaţia PNL Bucureşti - deşi preşedinte în acte e Cătălin Predoiu - dar şi toată suflarea liberală din Transilvania.

În toate partidele politice din România există acel om din penumbră, mare specialist în jocuri de culise. Exponentul perfect al sforarului este Viorel Hrebenciuc, omul care a făcut şi a desfăcut iţe politice până când numele său aproape că a devenit substantiv comun. Toate partidele au un „hrebenciuc“ al lor. În cazul PNL, vorbim de Teodor Atanasiu, zis „Tase“.

Vechi liberal, Atanasiu a căpătat cu adevărat putere în partid abia după retragerea lui Crin Antonescu, în urmă cu doi ani. În iunie 2014, înainte de Congresul PNL, Atanasiu a convocat 17 preşedinţi de organizaţii din Transilvania la o şedinţă chiar la el acasă, pentru a se asigura că voturile din Transilvania vor merge către Klaus Iohannis, în condiţiile în care  voturile din Moldova erau controlate de oamenii lui Crin Antonescu, printre care Romeo Stavarache şi Cristian Adomniţei. Klaus Iohannis a fost ales atunci preşedintele PNL. Cinci luni mai târziu, Klaus Iohannis avea să fie ales preşedintele României, iar Atanasiu şi-a dorit să ajungă el preşedintele PNL. Nu s-a putut, pentru că Iohannis tocmai promisese o altfel de politică, deci era nevoie de feţe noi.

Dar Atanasiu s-a comportat în continuare ca un preşedinte din umbră. A preluat controlul organizaţiei PNL Bucureşti, cea mai importantă filială a partidului. Spre exemplu, Atanasiu dictează votul consilierilor în Consiliul General al Primăriei Capitalei, acolo unde PNL şi PSD asigură, împreună, majoritatea. Ba mai mult, Atanasiu a negociat cu PSD instalarea primarului interimar al Capitalei, Răzvan Sava.

„Predoiu munceşte, iar Atanasiu trage sforile“

Tot Atanasiu a impus o mare parte din candidaţii PNL la Primăriile de Sectoare. „E suficient să vă uitaţi la Sectorul 1, unde Diana Tuşa, singurul om care a ieşit pe primul loc în sondajele la Sectoare, a fost schimbată în urma unei decizii politice cu Nazare, candidat care n-are nicio legătură cu Sectorul 1“,  susţin surse din PNL.

„La organizaţia Bucureşti, lucrurile stau aşa: Predoiu munceşte, iar Atanasiu trage sforile. Degeaba am pus preşedinte unic, că lumea tot împărţită e. Cum să asculţi de Predoiu, când Atanasiu promite funcţii? Tot el l-a adus şi pe Marian Munteanu“, a povestit unul din vicepreşedinţii PNL pentru „Adevărul“. Aşadar, Marian Munteanu, simbolul Pieţei Universităţii din 1990, n-a fost totuşi o soluţie apărută de nicăieri în PNL. Întrebat, la Antena 3, cine şi când i-a oferit postul de candidat al PNL la Primăria Capitalei, Munteanu a răspuns: „Nu sunt sigur... să nu greşesc. Cred că domnul Atanasiu sau domnul Predoiu, chiar nu ştiu cum au discutat dânşii“. Peste câteva momente, a precizat că nu îl cunoşte pe Cătălin Predoiu şi a afirmat: „M-a sunat domnul Atanasiu“.

La douză zile distanţă, Atanasiu a fost numit de PNL şef de campanie pe Bucureşti. „Tase şi Marian Munteanu se cunosc foarte bine. Tase va ocupa de tot: organizare, echipă, emisiuni. Partidul va îmbina programele pregătite de Buşoi şi Orban, iar Munteanu vine cu discursul“, spus surse liberale.

A încercat transferuri din PSD
Din martie, Teodor Atanasiu se ocupă şi de coordonarea filialei PNL Buzău, după ce deputatul Cezar Preda a renunţat să mai conducă organizaţia. La prima şedinţă pe care a prezidat-o la Buzău, Atanasiu a venit însoţit de senatorul UNPR Constantin Popa, deputatul PSD Adrian Mocanu, şi fostul lider al PSD Buzău, ex-senatorul Vasile Ion. „Pe cei trei invitaţi i-am rugat să ni se alăture în acest demers, dacă o vor face, vom decide în următoarele zile şi tot în următoarele zile vom decide poziţia lor în echipa noastră“, spunea Atanasiu. Planul era ca Vasile Ion să fie instalat preşedinte, iar ceilalţi doi vicepreşedinţi. Până la urmă, organizaţia PNL Buzău s-a revoltat, iar Atanasiu n-a mai putut să-şi impună oamenii. „Vor fi noi mişcări la începutul campaniei“, avertizează sursele citate.

Liberal de 20 de ani
Teodor Atanasiu a intrat în PNL în februarie 1990. A fost, pe rând, secretar şi preşedinte al PNL Cugir, apoi, din 1993, a preluat şefia PNL Alba. În perioada iunie – decembrie 2004, a îndeplinit funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, iar din 2005 este membru în Comitetul Executiv al PNL. La data de 28 decembrie 2004, Teodor Atanasiu a fost numit în funcţia de ministru al Apărării Naţionale, funcţie din care a demisionat  în 25 octombrie 2006, după un conflict cu preşedintele Traian Băsescu. Imediat, premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, l-a numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite