Sfârşit. OUG 13 a fost respinsă definitiv de Parlament. Deputatul Iordache a votat împotriva ministrului Iordache

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei, acum parlamentar
Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei, acum parlamentar

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor s-a reunit marţi dimineaţă pentru a adopta raportul de respingere a OUG 13, ordonanţa care a scandalizat România. După această formalitate, OUG 13 a ajuns la votul final în Camera Deputaţilor, unde nu au fost surprize: ordonanţa a fost îngropată. În paralel, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat şi OUG 14, care a abrogat OUG 13.

UPDATE Fostul premier Victor Ponta s-a abţinut, iar Florin Iordache a votat alături de PSD, în favoarea ambelor legi, în plenul Camerei Deputaţilor, la Legea de aprobare a OUG 14 şi Legea de respingere a OUG 13. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a absentat de la ambele voturi.

UPDATE Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 292 de voturi "pentru" şi o abţinere, legea de aprobare a OUG 14/2017, prin care a fost abrogată OUG 13, precum şi Legea de respingere a OUG 13, care a întrunit 291 de voturi "pentru" şi trei abţineri. OUG 14 a primit 292 de voturi "pentru", un deputat s-a abţinut, iar alţi trei au fost prezenţi, dar nu au votat, în timp ce Legea de respingere a OUG 13 a primit 291 de voturi "pentru", iar trei deputaţi s-au abţinut şi unul nu a votat.

Din sală a lipsit de la vot preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şedinţa de plen fiind condusă de vicepreşedintele Gabriel Vlase.

UPDATE Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a votat marţi, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, pentru respingerea OUG 13, chiar dacă el a fost cel care a elaborat şi susţinut acest proiect . Şi ceilalţi deputaţi PSD din comisie au votat pentru respingerea actului, astfel că proiectul de respingere a OUG 13 a primit un raport favorabil cu 21 de voturi „pentru” şi 3 abţineri.

UPDATE Raportul favorabil Legii de respingere a OUG 13 a fost adoptat în comisie cu 21 de voturi ”pentru” şi 3 abţineri. Legea urmează să meargă în plen, unde va primi votul final.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, în şedinţa de marţi dimineaţă, ca membrii Comisiei juridice să lucreze în paralel cu plenul pentru a da rapotul la proiectul de respingere a OUG 13 pivind modificarea Codurilor penale, pentru ca actul să poată fi votat la pachet cu OUG 14 de abrogare a acestuia.

„Am solicitat să lucrăm în paralel cu plenul pentru că a venit şi OUG 13 de la Senat. O să convoc şedinţa la 10.30, o să terminăm până în 11.00 maxim, o să intre pe ordinea de zi şi se va vota odată cu cealaltă (cu OUG 14 – n.r.) sau una după alta. Altfel, aveam şedinţa de la 15.30s. Dar noi depindeam de şedinţa Biroului Permanent şi nu puteam să anticipez ce se va întâmpla”, a declarat preşedintele Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea.

Senatorii au adoptat, luni, cu 110 voturi „pentru“, 9 abţineri şi un vot împotrivă  un proiect de lege care prevede respingerea Ordonanţei de urgenţă 13, cea care modifica legislaţia penală. Senatorii PMP s-au abţinut de la vot, iar Şerban Nicolae (PSD) şi Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) au fost din nou împotriva străzii, deşi, cum-necum, au votat pentru. 

Cu toate că părerile au fost împărţite, singurii care au făcut notă discordantă au fost senatorii din PMP, adică din partidul condus de Traian Băsescu. Majoritatea parlamentară formată din PSD şi ALDE, care au susţinut respingerea, la fel ca şi Guvernul României, au avut un discurs critic faţă de faptul că în urma presiunii străzii au ajuns în situaţia de adopta o lege de respingere a unei ordonanţe care deja a fost abrogată. „Parlamentul, în urma unor presiuni venite de la cel mai înalt nivel, inclusiv de la preşedinte, se vede nevoit să adopte o lege pentru respingerea unei ordonanţe deja abrogate“, a declarat Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite