Ultima lege a Justiţiei a trecut de filtrul CCR. Iohannis, obligat să promulge statutul magistraţilor. Cum influenţează numirea noului şef DNA

Ultima lege a Justiţiei a trecut de filtrul CCR. Iohannis, obligat să promulge statutul magistraţilor. Cum influenţează numirea noului şef DNA

Valer Dorneanu. FOTO Inquam Photos

Curtea Constituţională a respins, marţi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis la Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, modificată de PSD în Parlament. Legea urmează să ajungă pe masa preşedintelui, care are la dispoziţie 10 zile pentru a o promulga. Conform noilor prevederi, şeful statului poate refuza doar o singură dată numirea viitorului şef al DNA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Adina Florea, propusă de Tudorel Toader pentru funcţia de şef al DNA, va fi audiată de CSM pe data de 27 septembrie. În 2 octombrie, CSM va trimite avizul către Ministerul Justiţiei, condus de Tudorel Toader. Avizul e consultativ, dar obligatoriu din punct de vedere procedural. Pe data de 5 octombrie, Iohannis va trebuie să promulge noua formă a Legii 303/2004, care îi lasă doar o singură posibilitate de refuz. Astfel, preşedintele se va trezi din nou prins în menghină. Pe de o parte, dacă o refuză pe Adina Florea, Tudorel Toader poate veni cu o propunere şi mai scandaloasă, pe care Iohannis va fi obligat să o accepte. Pe de altă parte, dacă va miza pe soluţia „răului cel mai mic“ şi o va acepta pe Florea, Iohannis îşi va dezamăgi din nou electoratul fidel, care încă îi reproşează că a destituit-o pe Kovesi.

Adina Florea, procurorul constănţean propus de ministrul Justiţiei pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a acordat un interviu cotidianului „Adevărul“ în care a vorbit despre activitatea sa profesională şi despre proiectul de management pe care l-a propus la concurs.

 

 

citeste totul despre: