Senatul a votat majorarea alocaţiilor cu 20% de la 1 ianuarie. Camera Deputaţilor are ultimul cuvânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a votat ca alocaţiile copiilor să fie majorate cu 20% de la 1 ianuarie. Din 2022, suma alocaţiei se va indexa anual cu rata inflaţiei. De asemenea, senatorii au mai operat şi alte modificări asupra proiectului de lege trimis înapoi de preşedintele Klaus Iohannis pentru reexaminare. Camera Deputaţilor are votul final.

În Senat au votat 75 de parlamentari “pentru” iar 56 „contra”. Nu vor mai fi două majorări în 2021 (la 1 ianuarie şi 1 iulie), fiind aplicată doar cea de la începutul lui 2021, anume majorarea cu 20% din cuantumul lunii iulie 2020.

Din 2022, cuantumul alocaţiilor se indexează anual cu rata medie anuală a inflaţiei. În OUG, indexarea era prevăzută din 2023, dupa ce deja le-ar fi dublat în iulie 2022.

Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul legislativ decizional.

Senatorii PSD şi AUR au votat împotriva proiectului de lege, inclusiv Gabriela Firea, din partea social-democraţilor. „Am votat azi pentru copii şi contra măsurii guvernului #dedreapta de a nu dubla alocaţiile copiilor, aşa cum prevede legea propusa de noi. Prin ordonanţa guvernului este blocată, practic, aplicarea legii de dublare a alocaţiilor iar calendarul propus chiar de către PNL, de etapizare a dublării, este infirmat printr-un amendament asumat de PNL şi USR. Astfel, copiii rămân cu o scădere a alocaţiilor de 80%, căci asta înseamnă acest procent de 20% al #coalitieidedreapta. Concret, am votat contra şi eu, alături de colegii mei, Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.123/2020 pentru modificarea art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii. (L491/10.08.2020) – reexaminare/16.11.2020 (la solicitarea Preşedintelui României).

Preşedintele ţării şi Guvernul PNL-USR încalcă o decizie a Curţii Constituţionale, care a statuat că dublarea alocaţiei pentru copii, contestată şi anterior de doua ori, este constituţională”, arată un mesaj publicat de senatorul PSD Gabriela Firea, pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite