Senatul a aprobat dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege privind Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii vor dezbate în procedură de urgenţă proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Senatorii au aprobat, cu 91 de voturi "pentru", 18 voturi "împotrivă" şi o abţinere, dezbaterea proiectului în procedură de urgenţă.

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu declara, luni, că Biroul Permanent al Senatului a decis, la solicitarea grupului PSD, ca proiectul de lege privind Roşia Montană să intre în procedură de urgenţă în dezbaterea comisiilor de specialitate.

Dumitrescu a declarat că la nivelul conducerii Senatului s-a hotărât ca până pe data de 11 septembrie comisiile de specialitate să elaboreze avizele asupra proiectului de lege, iar până pe 17 septembrie comisia de administraţie împreună cu cea economică să elaboreze un raport comun asupra actului normativ.

Ulterior, proiectul va fi intra în dezbaterea şi votul Senatului în calitate de primă Cameră sesizată. 

Introducerea pe ordinea de zi în sistem de urgenţă a proiectului Roşia Montană a generat o serie de declaraţii în contradictoriu între senatori.

Primul care a luat cuvântul a fost liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, care a spus, tranşant, că această procedură de urgenţă nu este susţinută de senatorii democrat-liberali. În replică, liderul senatorilor PSD Ilie Sârbu, a reiterat că această procedură de urgenţă a fost motivată de faptul că liderii Crin Antonescu şi Vasile Blaga au declarat deja că nu susţin acest proiect.

Un punct de vedere a fost exprimat şi de Vasile Blaga. "Este o situaţie paradoxală. Guvernul pe care îl susţine o majoritate de 70% a transmis un proiect de lege fără zece avize", a afirmat Blaga. Acesta s-a arătat revoltat de faptul că ministrul PSD al Mediului, Rovana Plumb, aşteaptă poziţia politică a Parlamentului pentru a da avizul de mediu. 

Blaga a mai atras atenţia că răspunsul pozitiv al ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, privind exploatarea de la Roşia Montană ridică probleme de constituţionalitate. 

Preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat luni că nu este de acord cu  exploatarea minieră de la Roşia Montană, invocând faptul că societatea a fost scindată în urma aprobării proiectului de către Guvern. În replică, premierul a anunţat că proiectul va fi respins în Parlament.

Alte materiale pe aceeaşi temă:

Ponta şi Antonescu îngroapă proiectul Roşia Montană. Ponta: „Vom respinge proiectul în Parlament“

Gabriel Resources intenţionează să dea statul român în judecată dacă proiectul Roşia Montană este respins

VIDEO Grigore Cartianu, despre Roşia Montană: „Acest proiect este un jaf. Guvernul a trimis ilegal proiectul în Parlament“

Reportaj la Roşia Montană: ce vor localnicii. În ţară, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a contesta proiectul

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite