Senatul menţine sancţiunea Dianei Şoşoacă. Ce înseamnă asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatoarea Diana Şoşoacă FOTO Mediafax /  Alexandru Dobre
Senatoarea Diana Şoşoacă FOTO Mediafax /  Alexandru Dobre

Senatul a decis definitiv sancţionarea Dianei Şoşoacă cu interzicerea participării sale în calitate de reprezentant al Parlamentului la conferinţe, dezbateri, depuneri de coroane sau alte evenimente interne, timp de trei luni, precum şi a plecării în delegaţii externe, în numele aceluiaşi for.

Hotărârea Senatului este consecinţă a comportamentului fostei reprezentante a Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) din Parlament, aceasta fiind găsită vinovată de „nerespectarea legilor în vigoare şi a prevederilor Regulamentului, exercitarea în mod abuziv a mandatului, comportament injurios, calomniator, la adresa unor membri ai Senatului”. Prin urmare, sancţiunea disciplinară a fost „avertismentul public-scris”, ceea ce, conform Regulamentului Senatului, înseamnă că parlamentarul găsit vinovat nu „poate reprezenta Senatul în relaţiile interne şi externe ale acestuia, pe o perioadă de 3 luni de la data rămânerii definitive a sancţiunii”.

Preşedinte Comisiei juridice din Senat, Iuliana Scântei, a explicat pentru „Adevărul” cum poate fi tradusă sancţionarea Dianei Şoşoacă, adică faptul că senatoarea cunoscută pentru atitudinea sa anti-mască nu mai poate, începând de marţi, să reprezinte Senatul la conferinţe, dezbateri, depuneri de coroane sau alte evenimente în plan intern. De asemenea, conducerea Senatului nu mai poate aproba plecarea acesteia în delegaţii externe timp de trei luni, adică până la jumătatea lunii august. Din perioada de trei luni, aproape jumătate se va suprapune cu vacanţa parlamentară, când oricum aleşii sunt în concediu.

„Doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă îi vor fi însă respectate drepturile de participare la şedinţele de plen, luare de cuvânt, prezenţă la comisii sau depunerea de iniţiative legislative”, a mai precizat preşedinta Comisiei juridice din Senat.

Măsuri mai blânde la Camera Deputaţilor

Un caz similar cu cel al Dianei Şoşoacă a avut loc la Camera Deputaţilor, acolo unde alesul vizat a fost ex-colegul din AUR al senatoarei, adică Dan Tănasă. Deputatul AUR a fost sancţionat doar cu avertisment scris pentru „comportament injurios”, cea mai dură sancţiune conform Statutului deputaţilor şi senatorilor. Avertismentul scris al lui Tănasă nu se traduce însă în retragerea dreptului de reprezentare al Camerei Deputaţilor. Practic, deputatul AUR s-a ales doar cu o foaie care consemnează pedepsirea sa simbolică.

Ceva mai aspră ar fi fost pedepsirea acestuia, dar prin raportare la Regulamentul Camerei Deputaţilor, acolo unde ar fi putut să fie sancţionat cu diminuarea indemnizaţiei sale cu 10% pe o perioadă de maximum trei luni. Adică tăierea a doar 1.100 de lei din cei 11.000 încasaţi lunar doar ca indemnizaţie, ca să nu menţionăm suma forfetară sau banii de cazare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite