Florian Bodog rămâne fără imunitate. Cum s-au poziţionat partidele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Senatorii au aprobat miercuri solicitarea DNA privind ridicarea imunităţii în cazul fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog. Majoritatea formaţiunilor au anunţat că vor vota pentru ca Bodog să poate fi pus la dispoziţia Justiţiei.

UPDATE 98 voturi au fost „pentru” ridicarea imunităţii şi 24 „împotrivă”, potrivit unor surse politice

UPDATE S-a încheiat votul în cazul solicitării DNA pentru Florian Bodog.

UPDATE USR-PLUS şi UDMR au precizat că vor vota „pentru”. 

UPDATE Virgil Guran, liderul senatorilor PNL: Eu am avut curaj să spun că sunt şi abuzuri în justiţie. Referitor la domnul Bodog, noi nu ne putem erija în Justiţie. După un mandat de ministru e totuşi bine dacă un ministru e acuzat că nu ştiu ce s-a întâmplat cu o consilieră, spre deosebire de alţii despre care s-a spus că au furat milioane. Trebuie să existe o corectitudine şi o dreptate. PNL va vota pentru începerea urmăririi penale.

UPDATE Liderul senatorllor PSD, Lucian Romaşcanu: Ce trebuie să facă Senatul. Senatul cere, nu acceptă, nu încuviinţează, urmărirea penală. Senatul devine instituţia titulară. Raportul Comisiei juridice trebuia să fie unul foarte tehnic. Rezultatul votului din Comisia juridică a fost împotriva cererii. nu să ceară sau să nu ceară. În aceste condiţii, la orice vot rezultatul se consideră negativ. E evident că e împotriva cererii. Raportul e unul eminamente politic. MCV e important pentru România, Comisia de la Veneţia, de asemenea. Bodog a fost un ministru bun al Sănătăţii. Şi-a asumat semnarea a zeci sau sute de documente care au adus sute de milioane de euro în sistemul sanitar. Decizia PSD este de a vota pentru încuviinţarea urmăririi penale. Mă rog pentru el să aibă parte de un proces corect.

UPDATE Florian Bodog: Nu vă voi cere să votaţi împotriva solicitării de cercetare a mea. Nu am nimic de ascuns. Întotdeauna am răspuns invitaţilor, pentru că nu e prima dată când am fost să merg pentru clarificări la Parchet. Nu îmi e frică de justiţie şi am încredere în justiţia din România.

Imunitatea nu trebuie privită ca un privilegiu. Ci e o garanţie că un ministru poate să-şi exercite mandatul. În data de 2 noiembrie 2020 s-a făcut un proces verbal de sesizare din partea procurorului unde se susţine că am semnat trei documente.  

UPDATE Din cei 136 de senatori sunt prezenţi doar 82 de aleşi, după cum a precizat preşedinta Senatului, Anca Dragu.

UPDATE Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a anunţat că şi formaţiunea pe care o reprezintă va vota pentru ridicarea imunităţii lui Florian Bodog.

***

„La PNL decizia referitoare la voturile pe solicitările venite de la parchet este constantă: vot deschis, la vedere, în favoarea solicitării. E o chestiune de principiu ca fiecare instituţie să fie lăsată sa-şi desfăşoare activitatea, fără să aibă blocaje din partea altora. Senatul României respectă acest principiu. PNL va vota favorabil, ca de fiecare dată. E treaba ulterioară a justiţiei să deruleze procedurile. Noi legiferăm, nu găsim vinovaţi”, a explicat Alina Gorghiu pentru News.ro. 

Comisia juridică a Senatului a adoptat luni raport de respingere pentru cererea DNA privind avizarea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog. Urmează votul într-un plen al forului legislativ. Vicepreşedinta Comisiei juridice Elena-Simona Spătaru a declarat, pentru News.ro, că USR-PLUS va cere ca votul la plen să fie, tot cu bile, însă la vedere, pentru a vedea fiecare senator dacă îşi asumă votul şi cum şi-l asumă.

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a anunţat că senatorii social-democraţi vor vota pentru încuviinţarea urmăriri penale în cazul fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog.

DNA solicită avizul Senatului pentru urmărirea penală a fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog, fiind a doua oară când o astfel de solicitare îl vizează pe acesta.

Fostul ministru este suspectat de abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Conform procurorilor, acesta ar fi acţionat în mod direct pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract şi ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite