Senatul a dat liber atacurilor la adresa magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au respins, marţi, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu, privind proiectul de lege prin care se abrogă articolul 276 din legea 286/2009 privind Codul penal. Articolul stipulează eliminarea răspunderii legale pentru cei care aduc acuzaţii nereale magistraţilor. Cererea de reexaminare a fost respinsă cu 93 de voturi „pentru“, 10 voturi „împotrivă“ şi două abţineri.

Proiectul de lege fusese trimis spre reexaminare de preşedintele Traian Băsescu, în 24 martie 2014. Senatul este prima Cameră sesizată. 

Iniţiatorul proiectului de lege este liberalul Crin Antonescu. Articolul incrimina persoanele care fac „declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau organele de urmărire penală,  a unei infracţiuni sau abateri disciplinare grave legate de instrumentarea unei cauze“ şi prevede pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la un an sau amendă.

Deputatul PNL Alina Gorghiu, unul dintre semnatarii proiectului, a invocat „sensibilitatea presei“ faţă de acest articol. „Ştiu că sunt în fiecare pădure uscături. Nu pot garanta că toţi jurnaliştii sunt de bună-credinţă, dar dacă fiecare judecător care se simte lezat şi a cărui imagine a fost afectată de presă ar face acţiune în instanţă în civil, cred că toată lumea ar respecta acele codificări etice. Nu cred că o dispoziţie penală în plus sau o pedeapsă cu închisoarea face o profesie să devină mai etică“, a explicat deputatul PNL.

Antonescu, apărătorul jurnaliştilor

În ciuda neînţelegerilor avute în repetate rânduri cu presa, Crin Antonescu a semnat iniţiativa legislativă care ar urma să îi protejeze pe jurnalişti de pedeapsa cu închisoarea şi s-a erijat, astfel, în apărătorul presei.  Acelaşi lucru s-a petrecut, de altfel, şi în preajma scandalului iscat de demiterea procurorului Lucian Papici,  când liderul liberal a devenit furibund în faţa criticilor aduse Justiţiei. “Oricine încearcă să intimideze, să influenţeze sau să controleze procurori sau instanţe din România va avea în mine un adversar hotărât”, ameninţa Antonescu.

Pe de altă parte, după condamnarea fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, Antonescu vorbea despre o presă partizană care face presiuni asupra Justiţiei. “Cei de la Cotroceni, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu şi acoliţii săi din presă au făcut presiuni zilnice pentru o anumită sentinţă, pentru a bifa o nouă victorie politică”, acuza Antonescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite