Senatul lui Crin Antonescu cere ASF să restituie primele de Crăciun. Deputaţii lui Zgonea se abţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatul României
Senatul României

Activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) va fi verificată de Comisia de buget-finanţe din Senat, Camera superioară a Parlamentului condusă de Crin Antonescu. Deputaţii, în schimb, conduşi de pesedistul Valeriu Zgonea, au decis să respingă solicitarea de înfiinţare a unei comisii de verificare, invocând  o anchetă a DNA în desfăşurare.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe, pesedistul Cosmin Nicula, a precizat că procesul de verificare este împărţit în două faze. 

În primă fază, reprezentanţii Consiliului de Coordonare al ASF vor fi înştiinţaţi că trebuie să restituie banii luaţi pe prime, iar la audieri vor fi invitaţi cei nouă membri din Consiliul de Coordonare, cinci executivi şi patru neexecutivi.

„Comisia de verificare se va axa pe două etape. În primă etapă, până marţea viitoare, cei nouă reprezentanţi vor trebui să facă dovada returnării primelor la casieria instituţiei. După această fază, vom intra în etapa de verificare şi control asupra ASF", a spus Nicula.

Nicula a mai explicat că primele au fost luate în baza unei hotărâri date de Consiliul de Coordonare, care, în opinia senatorilor din comisie, trebuie revocată, iar banii trebuie restituiţi.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care membrii din Consiliul ASF nu vor restitui aceste prime, Nicula a răspuns scurt: „Vom termina şedinţa de verificare a ASF în următoarele zece minute“.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să respingă solicitarea de înfiinţare a comisiei de anchetă privind activitatea ASF şi salariile din instituţie, pe motiv că DNA desfăşoară o anchetă în acest sens. 

Secretarul Camerei Nicolae Mircovici a precizat că, potrivit Regulamentului, nu se poate cere o comisie de anchetă dacă este o anchetă a procurorilor pe aceeaşi temă.

Mircovici a mai precizat că la Biroul permanent nu a ajuns încă o solicitare a DNA privind începerea urmăririi penale a lui Daniel Chiţoiu.

Victor Ponta a declarat că salariile de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sunt inaceptabile, însă preşedintele Traian Băsescu este supărat pe situaţia de la această instituţie, deşi la fostele comisii propunerile erau făcute de PDL, iar veniturile erau duble.

„Aş fi fost foarte fericit ca aceste solicitări să fi fost făcute de domnul Băsescu, când la CNVM şi la CSA erau oamenii domniei sale şi aveau salarii şi mai mari“, a spus Ponta la scurt timp după ce şeful statului a cerut public demisia conducerii ASF. 

DNA a cerut procurorului general al PICCJ să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul „Carpatica“, pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite