Senatul aprobă OUG prin care Birourile Permanente ale Parlamentului numesc interimari la SRR şi SRTV

Senatul aprobă OUG prin care Birourile Permanente ale Parlamentului numesc interimari la SRR şi SRTV

PSD doreşte înlăturarea lui Stelian Tănase la TVR FOTO Mediafax

Senatul a aprobat, luni, Legea privind OUG prin care Birourile Permanente ale Parlamentului pot numi directori interimari la SRR şi SRTV, dacă plenul reunit nu are cvorum, legea fiind adoptată în forma iniţială, după ce a fost respinsă cererea de reexaminare trimisă de Traian Băsescu în2014.

Ştiri pe aceeaşi temă

Senatorii au respins cererea de reexaminare trimisă de Traian Băsescu şi au reluat votul asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 110/2013 pentru completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, legea fiind aprobată, în forma iniţială, cu 88 de voturi "pentru", 39 "împotrivă" şi 9 abţineri.

Legea fusese adoptată de Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

Legea prevede ca "în situaţia în care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se întruneşte din lipsă de cvorum legal, Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc un director general interimar al societăţii pe o perioadă de 60 de zile".

În 12 mai 2014, preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii privind aprobarea OUG prin care preşedinţii interimari ai SRR şi SRTV pot fi numiţi şi de Birourile Permanente ale Parlamentului dacă plenul nu are cvorum, el criticând faptul că nu se specifică numărul maxim de interimate care se pot vota astfel.

În cererea de reexaminare, Băsescu atrăgea atenţia asupra faptului că "numirea unui interimar pentru conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune de către birourile permanente ale celor două Camere fără menţionarea expresă a numărului maxim de interimate care pot fi votate este de natură să afecteze independenţa editorială a preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune şi, respectiv, al Societăţii Române de Televiziune".

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă argumentând că Legea nu reglementează situaţia de excepţie în care, din diferite motive, plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se poate întruni în cvorumul prevăzut de lege pentru numirea conducerii SRR şi SRTV, ceea ce poate avea ca efect blocarea numirii conducerii celor două instituţii, cu consecinţe deosebit de grave asupra funcţionării acestora.

Ordonanţa a fost adoptată de Guvern în data de 18 decembrie 2013, înainte de numirea lui Stelian Tănase în funcţia de director general interimar al SRTV în Camerele reunite ale Parlamentului. Ordonanţa a primit un raport favorabil, fără amendamente, din partea Comisiei pentru cultură. Senatul a adoptat acest proiect, cu 88 de voturi "pentru", 35 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri în calitate de Cameră decizională. OUG a fost adoptată de Guvern la finele anului trecut, în contextul în care nominalizarea lui Rareş Bogdan, propus de PNL la conducerea SRTV, nu a fost validată de Parlament din lipsă de cvorum.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările