Senatorul Viorel Badea, ales raportor al APCE pe tema promovării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Viorel Badea a fost ales luni raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pe tema promovării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în cadrul reuniunii Comisiei pentru egalitate şi nediscriminare a APCE ale cărei lucrări se desfăşoară în aceste zile la Paris.

Conform unui comunicat al Senatului, în contextul alegerii sale, senatorul Badea a evidenţiat importanţa temei acestui raport „care necesită o abordare responsabilă şi obiectivă a realităţilor europene în materie de promovare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în condiţiile unui mediu internaţional din ce în ce mai complex şi impredictibil".

„Potrivit moţiunii pentru rezoluţie, protecţia minorităţilor naţionale este crucială pentru garantarea egalităţii între cetăţeni, prezervarea stabilităţii sociale şi politice şi a securităţii democratice, cât şi din perspectiva promovării diversităţii culturale în Europa. Recunoaşterea drepturilor minorităţilor ca parte integrantă a drepturilor omului a reprezentat o etapă decisivă în asigurarea deplinei participări a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în cadrul societăţilor în care convieţuiesc", se precizează în comunicatul citat.

Sursa menţionată mai arată că iniţiativa elaborării acestui raport are loc la zece ani de la adoptarea Recomandării 1766 a APCE privind ratificarea Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale de către statele membre ale Consiliului Europei.

„Acest raport va permite APCE să examineze implementarea Convenţiei-cadru şi să iniţieze un dialog cu acele state membre care încă au dificultăţi în a ratifica acest tratat al Consiliului Europei. Raportul va analiza totodată diverse modalităţi de garantare a aplicării în Europa a principiilor şi standardelor esenţiale care izvorăsc din Convenţia-cadru", se mai susţine în comunicat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite