Senatorul PRM Ioan Aurel Rus, exclus definitiv din randul clerului

Senatorul Ioan Aurel Rus (PRM), preot paroh in Protopopiatul Nasaud, a fost caterisit - exclus total si definitiv din randul clerului - dupa ce a fost trimis in judecata Consistoriului eparhial pentru


Senatorul Ioan Aurel Rus (PRM), preot paroh in Protopopiatul Nasaud, a fost caterisit - exclus total si definitiv din randul clerului - dupa ce a fost trimis in judecata Consistoriului eparhial pentru ca a refuzat sa se supuna hotararii Sfantului Sinod al BOR, optand pentru cariera politica. Potrivit unui comunicat de presa al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, sentinta Consistoriului eparhial, de caterisire a preotului Ioan Aurel Rus, din parohia Nepos, luata in virtutea Sfintelor Canoane si a Regulamentului de procedura al instantelor disciplinare si de judecata al BOR, a fost aprobata de catre Arhiepiscopul Bartolomeu. Conform sursei citate, din cei 85 de preoti cu implicatii politice partinice din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, 84 s-au conformat de indata hotararii din 12 februarie a Sfantului Sinod al BOR, optand pentru demnitatea si slujirea religioasa. "O nefericita exceptie este preotul Ioan Aurel Rus, din parohia Nepos, Protopopiatul Nasaud, care, in pofida unor termene prelungite si a repetatelor sfaturi paterne, a refuzat sa se supuna hotararii sinodale, optand pentru cariera politica, aceea de a-si mentine pozitia de membru al unui partid politic si de senator", se arata in comunicatul citat. In urma cu doua saptamani, Comisia juridica din Senat a analizat solicitarea senatorului Ioan Aurel Rus (PRM) privind existenta unei incompatibilitati intre calitatea sa de parlamentar si cea de preot, stabilind ca, potrivit legii, nu se pune problema unei asemenea incompatibilitati. Senatorii juristi urmeaza sa adreseze o scrisoare Bisericii Ortodoxe Romane in care sa expuna - "elegant", dupa cum s-a exprimat Doru Ioan Taracila - acest punct de vedere, solicitat de Rus ca urmare a deciziei BOR de a cere tuturor preotilor sa se retraga din viata politica.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: