Senatorii vor să-i castreze chimic pe pedofili, doar cu acordul lor şi în schimbul reducerii pedepsei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În viitor, pedofilii ar putea fi supuşi castrării chimice pe perioada detenţiei. În acest sens, în prezent, se lucrează la un proiect legislativ iniţiat de senatorul PDL Ciprian Rogojan şi avându-i drept co-iniţiatori pe senatorii Marian Vasiliev (PPDD) şi pe Gabriela Firea (PSD).

Miercuri, la Palatul Parlamentului, a avut loc dezbaterea cu tema „Este castrarea chimică o soluţie pentru combaterea pedofiliei?“, organizată de cei trei senatori. La dezbatere au luat parte, printre alţii, medicul psihiatru Cristian Andrei, prof. dr. Dan Mischianu (medic urolog), precum şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR). 

Senatorul PDL Ciprian Rogojan, cunoscut în lumea muzicală sub pseudonimul „Cici“ de la „Sistem“, a precizat că lucrează, împreună cu senatorii Marian Vasiliev şi Gabriela Firea, la o lege nouă, menită să înăsprească pedepsele aplicate în acest moment pedofililor.

Ideea proiectului legislativ pleacă de la introducerea posibilităţii legale ca un pedofil condamnat să poată alege să facă acest tratament hormonal reversibil, numit castrare chimică, în schimbul reducerii perioadei de detenţie.

„Castrarea nu e un procedeu, e un tratament care se face în decurs de 3 ani. În paralel cu acest tratament se poate face şi tratamentul psihiatric şi psihologic. Noi am luat mai multe legi care există în Rusia, Modova, Germania, Franţa, Danemarca, unde recidiva a fost 83% şi s-a redus până 2,3% după implementarea acestei legi“, a spus Ciprian Rogojan.

Medicul Cristian Andrei a venit cu informaţii suplimentare: „Pedofilul se confruntă cu convulsii şi îşi stăpâneşte foarte greu impulsul sexual. De aceea, are nevoie de terapie medicamentoasă. Castrarea vizează un tratament hormonal care reduce apetitul sexual“. Acesta a mai precizat că tratamentul nu trebuie administrat împotriva voinţei persoanei în cauză, deoarece, în caz contrar, aceasta „poate deveni ostilă faţă de orice persoană vulnerabilă“.

Ciprian Rogojan a mai precizat că în proiect se va stipula că acest procedeu nu poate fi aplicat unui pedofil condamnat care nu îşi dă acceptul.

"Pedofilul condamnat poate fi de acord şi să i se reducă din pedeapsă şi să fie monitorizat. Nu se poate face castrarea dacă nu e de acord cu ea. Nu vrem să constrângem pe nimeni, dar mai bine ar dori tratament de 3 ani şi să fie monitorizat decât să facă 15 sau 30 de ani de închisoare", a spus Rogojan.

„După acţiune, pedofilul regretă şi, pe fondul stării de vulnerabilitate, i se poate propune să aibă un consult psihologic în care să i se spună despre acest tratament şi beneficiile lui“, a precizat şi medicul Cristian Andrei.

La rândul său, senatorul Marian Vasiliev a insistat asupra caracterului reversibil al măsurii. Aceasta înseamnă că, în momentul în care tratamentul nu se mai administrează, persoana în cauză revine la stadiul biologic anterior aplicării tratamentului.

"Nu este o măsură pe viaţă şi cred că o vom extinde şi pe violatorii recidivişti. Polonia are o astfel de lege ca măsură punitivă. Insist asupra faptului că nu e castrare, e un tratament hormonal, obligatoriu pentru pedofili şi violatori recidivişti. Pedofilul sau violatorul recidivist execută pedeapsa diminuată pentru acceptarea tratamentului chimic şi beneficiază de consiliere psihologică. Astfel el poate fi trasformat în om normal, cu înclinaţii normale", a spus Vasiliev.

În cadrul dezbaterii a luat cuvântul şi un reprezentant al Patriarhiei Române, preotul profesor Vasile Răducă. Acesta a precizat că Biserica nu consideră că aplicarea castrării chimice ar fi un atentat la drepturile omului, ci un tratament care merită administrat. 

Pedofilia reprezintă o tulburare  a personalităţii prin care persoana respectivă nu reuşeşte să aibă raporturi sexuale cu un partener. „Dacă în preajma unui pedofil se află o femeie şi un copil sub vârsta de 16, acesta va prefera copilul. Doar 8% din cei care au avut acte sexuale cu minori sunt consideraţi pedofili“, a precizat medicul Cristian Andrei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite