Senatorii au respins iniţiativa privind parteneriatul civil între persoanele de acelaşi sex. Şerban Nicolae: Propunerea nu se justifică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae Inquam Photos / George Călin
Şerban Nicolae Inquam Photos / George Călin

Senatorii jurişti au respins marţi două iniţiative semnate de parlamentari USR, PNL, UDMR şi ALDE privind parteneriatul civil între persoanele de aceşai text, pe motiv că acestea „nu rezolvă nimic” şi „nu răspunde niciunei nevoi sociale”.

Propunerile legislative iniţiate de parlamentari USR, PNL, UDMR, ALDE şi un independent au fost respinse de către senatorii jurişti, Şerban Nicolae declarând că propunerea „nu se justifică” şi că „nu răspunde niciunei nevoie sociale”.

„Din punctul meu de vedere, soluţia juridică nu rezolvă nimic, nu răspunde niciunei nevoi sociale, există cadru normativ suficient pentru persoanele care în cuplu, în grup, doresc să stabilească raporturi juridice de natură civilă în ceea ce priveşte succesiunea în caz de deces, statutul de aparţinător în cazuri medicale, exercitarea în comun a drepturilor şi obligaţiilor patrimoniale, astfel încât propunerile legislative nu se justifică”, a declarat Şerban Nicolae, citat de Agerpres.

De cealaltă parte, unul dintre iniţiatori, senatorul USR Edward Dircă, a declarat că acum este un moment pentru stabilirea unui cadru concret în privinţa parteneriatului civil.

„Au fost foarte multe discuţii în spaţiul public, foarte multe frământări a generat acest proiect de lege, dar cred că este momentul să ne asumăm şi să legiferăm, să stabilim un cadru concret în ceea ce priveşte parteneriatul civil”, a precizat Dircă.

Marina Ioana Alexandru, preşedintele Asociaţiei Juriştilor pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor, a menţionat că există şi o problemă de legislaţie, întrucât, dacă ar fi adoptat, parteneriatul civil s-ar dubla legal cu căsătoria, iar legea nu permite existenţa a două reglementări care să prevadă acelaşi lucru.

„Prin legiferarea unei asemenea posibilităţi ar urma ca, din punct de vedere legal, instituţia căsătoriei să nu-şi mai găsească utilitatea, pentru că ea se dublează cu acest parteneriat civil. Conform legislaţiei din România, nu pot fi două reglementări care să prevadă acelaşi lucru, în speţă parteneriatul civil şi căsătoria. Ele ar urma să reprezinte aceeaşi instituţie juridică, căsătoria şi familia”, a afirmat Marina Alexandru.

Romaniţa Iordache, copreşedinta ACCEPT, a avut şi ea o intervenţie, şi a subliniat că decizia Curţii Constituţionale 534 ar trebui să asigure că dreptul la viaţa de familie a oricărui cuplu trebuie garantat, şi că „această recunoaştere trebuie realizată fie pe cale legislativă, fie pe cale judecătorească”.

Citeşte şi:

Ce şanse sunt ca Parlamentul să adopte legea parteneriatului civil. Surse: Dragnea s-a răzgândit. PNL e împărţit

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite