Senatorii PNL au contestat la CCR desemnarea lui Marian Enache ca judecător al Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii PNL au sesizat Curtea Constituţională în privinţa numirii lui Marian Enache în funcţia de judecator CCR din partea Senatului motivând sesizarea de neconstituţionalitate prin faptul că acesta nu a avut susţinerea unui grup parlamentar.

Liderul grupului PNL din Senat, Ioan Popa a declarat, pentru News.ro că sesizarea liberalilor vizează aspecte procedurale ale validării acestuia în Comisia juridică şi în plenul Senatului.

Popa a argumentat că Marian Enache nu a fost propus de către niciun grup parlamentar pentru această funcţie, deşi Regulamentul Senatului precizează că orice candidatură pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale trebuie să aibă susţinerea unui grup parlamentar.

Mai mult, nici în plen, în momentul prezentării candidaturilor, niciun grup nu si-a asumat această nominalizare, practic Enache neîndeplinind condiţiile legale pentru numirea ca judecător al Curţii, a spus Ioan Popa.

Popa a mai afirmat că la şedinţa Comisiei juridice în care s-a dat aviz candidaturilor pentru CCR a participat, ca membru al comisiei, un senator care nu fusese validat de plen ca membru, fiind vorba de Constantin Popa (UNPR).

Deputatul independent Marian Enache a fost desemnat prin vot, pe 7 iunie, de către plenul Senatului, judecător al Curţii Constituţionale din partea acestei instituţii, pe locul rămas vacant în urma terminării mandatului de judecător al lui Valentin Puskas.

Marian Enache a fost votat cu 80 de voturi ”pentru şi 37 ”împotrivă” de plenul Senatului.

Mona Lisa Neagoe, propunerea PNL, a primit 34 de voturi ”pentru” şi 83 ”împotrivă”, iar Ruxandra Florina Jipa, senatoare independentă, a fost votată cu 3 voturi ”pentru” şi 114 ”împotrivă”. 

În cadrul dezbaterilor, senatoarea Florina Ruxandra Jipa a reclamat faptul că Marian Enache a fost avizat în Comisia juridică  după ce în altă şedinţă, desfîşurată în aceeaşi zi, îi fusese respins dosarul depus în nume propriu. 

”Domnul Marian Enache vreau să vă spun că nu a fost audiat pentru că dosarul acestuia nu a fost depus în termen, iar cele două candidaturi au fost Mona Lisa Neagoe şi eu”, a spus Jipa, precizând că este a doua oară ”cînd se petrec nişte lucruri ieşite din comun, care sunt de natura penalului”. 

”Vă spun cu toată responsabilitatea că nu am să mai înghit aceste lucruri care sunt de domeniul penalului şi voi face ce trebuie făcut, iar cei care au făcut aceste lucruri, vor răspunde penal”, a spus senatoarea independentă. 

Senatorul PSD Şerban Nicolae a spus că Marian Enache şi-a depus candidatura în calitate de deputat, având acest drept potrivit prevederilor legale şi a adăugat că rolul comisiei juridice nu este de a da un vot, ci de a verifica dacă dosarul este complet, astfel că invalidarea candidaturii, în cursul dimineţii, nu este una regulamentară. 

Comisia juridică a Senatului s-a reunit, 7 iunie, în două şedinţe, a doua fiind la solicitarea Biroului Permanent, pentru a-l audia şi pe deputatul Marian Enache, pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, după ce iniţial dosarul acestuia fusese respins de senatorii jurişti pentru că nu are sprijinul unui grup parlamentar. În urma noii audieri, Enache a primit aviz favorabil, cu 6 voturi pentru şi 5 împotrivă.

Marian Enache a absolvit sudii juridice în 1977, iar în 1998 a devenit doctor în drept. În perioada 1990-1992, Enache a fost vicepreşedinte al FSN şi al Camerei Deputaţilor. În perioada 1996-2000 a fost deputat, iar ulterior a devenit cadru universitar. În 2012 a obţinut un nou mandat de deputat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite