Cazul Şova porneşte din nou de la zero. Senatul urmează să decidă soarta alesului PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova, la votul din 25 martie FOTO Mediafax
Dan Şova, la votul din 25 martie FOTO Mediafax

Comisia juridică a Senatului a decis astăzi să reia întreaga procedură în cazul lui Dan Şova, salvat de arest preventiv pe baza unui articol neconstituţional. Asta înseamnă un nou aviz din partea Comisiei Juridice şi un nou vot în plenul Senatului, acolo unde PSD are majoritate. Practic, PSD a citit pe dos motivarea CCR (care a cerut ca votul să fie reinterpretat, nu reluat) şi se pregăteşte să-l salveze din nou pe Şova.

Senatorii din Comisia juridică au supus astăzi la vot propunerea lui Ioan Chelaru, de a se relua procedura în cazul lui Dan Şova, însă propunerea nu a trecut. Senatorii jurişti, care ar fi trebuit să prezinte în şedinţa Biroului Permanent un punct de vedere, s-au contrazis inclusiv la întâlnirea cu Tăriceanu. În cele din urmă, conducerea Senatului a decis ca la Comisia juridică să fie elaborat un nou proiect de Hotărâre care va fi supus votului în plen, săptămâna viitoare. Asta înseamnă că Şova nu va fi audiat din nou, dar votul în cazul său va fi reluat.

Preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a declarat, imediat după şedinţa Comisiei, că nu ştie dacă Dan Şova ar putea fi audiat încă o dată în comisie şi nu poate explica ce presupune reluarea votului."Nu pot să explic, pentru că nu înţeleg", a spus Boboc, după şedinţă.  "Îmi pare rău că, în cazul unor jurişti cu mare experienţă, implicaţiile politice înving argumentele. PSD, nu contează, dacă ai argumente care se susţin, nu dau importanţă, folosesc, aşa cum am mai spus-o, majoritatea pe care o au pentru a aborda astfel de subiecte după cum le convine. De la bun început au vrut să reia procedura, pentru că era o situaţie similară cu cazul domnului Vâlcov. Nu pot să explic, pentru că nu înţeleg cum să reluăm o procedură care s-a desfăşurat absolut regulamentar, ba mai mult, avem şi un vot", a spus el.

"CCR trebuia să spună mai mult"

 Încă de la începutul discuţiei din Comisia juridică, senatorul PSD Ioan Chelaru a cerut repetarea votului în plenul Senatului, cu reluarea întregii proceduri.

“Punctul meu de vedere este următorul: CCR declarând neconstituţională o Hotărâre a Senatului, a invalidat întreaga procedură care a avut loc cu privire la domnul Şova. Ca atare, nu pot să spun că procedura a fost corectă şi votul a fost altfel sau jumătate a fost bine, iar jumătate, nu.

Cred că trebuie să reluăm procedura complet, în sensul în care trebuie să supunem astăzi un proiect de aviz de respingere sau de aprobare şi un raport favorabil sau nefavorabil. Raportul este supus plenului şi este consultativ. De aceea, vă propun să supunem astăzi aprobării un raport şi un proiect de hotărâre în care cererea Parchetului va primi aviz pozitiv sau nu, după care vor fi trecute prin plen. E adevărat ca această Curte, în înalta ei înţelepciune, ar fi trebuit să spună mai mult. CCR a cam închis subiectul. Esenţial este votul pe care îl vor da senatorii”, a spus Chelaru.  

Senatorul PNL Cristian Bodea a protestat şi a subliniat că judecătorii constituţionalişti au cerut doar reinterpretarea votului. 

"Noi am votat pe o procedură corectă, deci procedura de vot s-a desfăşurat în mod corect. Interpretarea rezultatului votului s-a făcut incorect, pe un articol declarat neconstituţional. CCR spune clar: Senatul atribuie votului un alt rezultat juridic. Noi din asta înţelegem că trebuie să dăm o altă interpretare, să atribuim  rezultatului votului efectul juridic corect. E foarte simplu ca domnul preşedinte al Senatului să urmeze acelaşi traseu cu hotărârea luată în cazul Vâlcov care s-a votat în aceeaşi zi", a spus Bodea. 

Propunerea lui Bodea a fost supusă la vot, dar a picat. 

Cererea privind reţinerea şi arestarea lui Dan Şova a fost votată de senatori la 25 martie, în acelaşi timp cu aceea a colegului său din PSD, fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov. Dacă Darius Vâlcov a rămas în aceeaşi zi fără imunitate şi a fost arestat de procurorii DNA, cazul lui Dan Şova încă nu s-a tranşat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite