Senatorii au hotărât trimiterea proiectului de lege privind pensiile speciale pentru aleşii locali înapoi la comisiile de specialitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au amânat pentru a doua oară în această săptămână dezbaterea şi votul proiectului de lege privind pensiile speciale pentru aleşii locali. După ce luni iniţiativa a fost scoasă de pe ordinea de zi, marţi dimineaţă, la cererea liderului PSD, Mihai Fifor, proiectul de lege a fost retrimis la comisiile de specialitate pentru încă două săptămâni.

UPDATE Liderul grupului PSD, Mihai Fifor, a cerut retrimiterea pentru două săptămâni la comisiile de specialitate a proiectului de lege privind acordarea de pensii speciale pentru aleşii locali. 66 de senatori au fost „pentru“, iar doi „împotrivă“ propunerii lui Fifor. În urma votului majorităţii acest proiect de lege revine la comisiile de specialitate. 

Demersul lui Fifor vine în contextul în care susţinătorii pensiilor speciale pentru aleşii locali nu au putut strânge în plen un umăr considerabil de senatori pentru a trece legea. Pentru a trece această iniţiativă este nevoie ca la procedura finală de vot 82 de senatori să se pronunţe „pentru“, adică să fie o majoritate simplă. 

UPDATE Din rândul liberalilor sunt foarte puţini reprezentanţi. La ultimul vot asupra aceleiaşi legi, liberalii au ieşit din sală.

UPDATE Alexandru Pereş, secretar al Senatului, face apelul nominal în încercarea de a stabili dacă este este cvorum de şedinţă. Deocamdată în sală sunt în jur de o treime dintre senatori.


Comisia de constituţionalitate şi cea juridică au adoptat, luni, proiectul legii pensiilor speciale ale aleşilor locali, urmând ca senatorii să dea luni sau marţi, în funcţie de ziua în care va exista cvorum de şedinţă, votul final asupra legii. „Forma legii este textul adoptat de comisia de fond a Camerei Deputaţilor. Înţeleg că este prevăzut pe ordinea de zi a plenului Senatului acest raport şi am primit adresă din partea Biroului Permanent să redactăm astăzi pentru a fi supus plenului", a declarat Ovidiu Donţu, preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate din Senat.

Luni după-amiază, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Anterior, plenul Camerei Deputaţilor a respins pe 13 aprilie proiectul de modificare a Legii privin statutul aleşilor locali care prevede pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene, după ce Curtea Constituţională a declarat proiectul neconstituţional.

Proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, fiind înregistrate 149 de voturi „pentru”, 67 de voturi ”împotrivă” şi cinci abţineri. Proiectul va fi trimis la Senat, spre dezbatere şi vot, acesta fiind for decizional în acest caz. Vicepreşedintele Camerei, social-democratul Florin Iordache, a susţinut că prin modificările făcute la acest proiect de lege s-a răspuns criticilor prevăzute în decizia CCR. 

Dragnea a menţionat, după votul din Camera Deputaţilor, faptul că la Senat această lege probabil va trece, social-democraţii urmând a se mobiliza. „Am modificat demersul nostru astfel încât să respecte precizările CCR (...) Sperăm ca în Senat să fie adoptată“, a spus Dragnea.

Comisiile reunite de administraţie publică şi juridică din Camera Deputaţilor au adoptat mai multe amendamente la acest proiect de lege, urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a declarat, în 20 ianuarie, neconstituţional proiectul privind pensiile speciale ale aleşilor locali. Astfel, unul din amendamentele adoptate prevede că indemnizaţiile vor fi suportate din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor din Capitală, a judeţelor şi municipiul Bucureşti.

Un alt amendament adoptat prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene care au fost şi parlamentari trebuie să opteze pentru una din cele două pensii speciale.

În proiectul pe care CCR l-a declarat neconstituţional era prevăzut că indemnizaţia pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. La comisiile de specialitate, acest alineat a fost modificat şi prevede ca, în cazul în care mandatele pentru care se cuvine indemnizaţia pentru limita de vârstă este diferit, procentul de 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată  se aplică asupra indemnizaţiei brute lunare aflate în plată corespunzătooare fiecărui tip de mandat. 

La 21 decembrie 2015, Parlamentul a adoptat propunere legislativă pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Tot atunci, Guvernul a sesizat CCR în cazul acestei legi, iar în ianuarie Curtea a declarat, în unanimitate, că legea e neconstituţională. „Curtea constată că legea supusă controlului de constituţionalitate încalcă art.1 alin.(5) din Constituţie, întrucât normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate cu privire la natura juridică a indemnizaţiei pentru limita de vârstă, al sferei beneficiarilor săi şi al modului de stabilire şi calcul al indemnizaţiei. De asemenea, legea este contrara prevederilor constituţionale cuprinse în art.16 alin.(1) şi art.138 alin.(5), întrucât, pe de o parte, creează o inegalitate nepermisă de tratament juridic între aleşii locali, iar, pe de altă parte, stabileşte cheltuieli bugetare fără stabilirea unei surse de finanţare reale, contrar cerinţelor de certitudine şi previzibilitate bugetară inerente conţinutului normativ al textului constituţional", se arată în motivarea decizie CCR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite