Senatul l-a salvat pe Dan Şova de cătuşe sfidând Constituţia. Darius Vâlcov poate fi arestat. Senator PSD: Mai lăsaţi-mă cu Constituţia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea PSD din Senat a respins astăzi solicitarea procurorilor DNA de reţinere a lui Dan Şova. Deşi votul a fost în defavoarea lui Şova, senatorii PSD s-au prevalat de o prevedere din Regulamentul Senatului, ignorând însă Constituţia. Pentru Darius Vâlcov, care a cerut să-i fie ridicată imunitatea, senatorii nu s-au mai obosit şi au dat undă verde Justiţiei. PNL vrea să atace la CCR decizia Senatului în cazul lui Dan Şova.

UPDATE: PNL vrea să atace la Curtea Constituţională decizia Senatului de respingere a cererii DNA pentru încuviinţarea arestării preventive a lui Dan Şova, în acest moment căutând soluţii juridice pentru a demara acest demers.

UPDATE Rezultatul final în cazul Dan Şova: 79 de voturi "pentru", 67 "împotrivă", 5 voturi anulate. Deşi pare un vot în defavoarea lui Şova, senatorii au invocat regulamentul Senatului, care spune că o decizie se adoptă cu majoritatea tuturor membrilor, nu cu majoritatea membrilor prezenţi. Astfel, pentru ca cererea procurorilor DNA să fie aprobată, era nevoie de 85 de voturi favorabile. Interpretarea senatorilor PSD sfidează însă Constituţia. Articolul 76 din Legea Fundamentală spune: „Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră“. Aşadar, pentru senatori, regulamentul a bătut Constituţia.

Ruxandra Jipa, senator PSD: Mai lăsaţi-mă cu Constituţia! Sunt un om credincios, am fost la Mormântul Sfânt, eu am un crez pe lumea asta: nu voi sta niciodată în genunchi! Aici s-a ajuns să stai în genunchi! Nu m-a rugat domnul Şova să îl apăr, eu ţin mult la acest om, e un băiat extraordinar de bine pregătit. L-am dat pe domnul Şova cu mir, pe care l-am adus eu de la Mormântul Sfânt. Noi suntem într-o anormalitate în momentul ăsta! Cum au apărut probleme peste noapte, până acum nu au fost?  Am aşteptat 10 ani să se termine cu o imunitate şi nu se întâmplă nimic.

Dan Şova , după vot: Justiţia nu se face prin arestări, ci prin decizie de la judecători.

FOTO Mediafax 

Dan Sova - vot in Senat FOTO Mediafax

UPDATE Potrivit unor surse din comisia senatorială de numărare a voturilor, cererea de ridicare a imunităţii pentru Dan Şiova a fost votată cu 79 de voturi „pentru“ şi 67 „împotrivă“. S-au mai înregistrat cinci abţineri. La prima vedere, pare că solictarea DNA a fost aprobată, însă în acest moment există o dispută în comisie între senatorii PSD şi senatorii PNL. Social-democraţii susţin că cererea a fost respinsă, pentru că nu s-au înregistrat suficiente voturi „pentru“ (mai exact, 85), adică jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. În schimb, liberalii invocă Legea fundamentală, acolo unde scrie că o hotărâre a Parlamentului se adoptă cu jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenţi.

UPDATE  Senatul a aprobat cererea de ridicare a imunităţii pentru Darius Vâlcov, cu 97 de voturi pentru şi 48 impotriva. 

UPDATE Darius Vâlcov: Cred că acest discurs trebuie să o fac în faţa judecătorilor. Astăzi este Buna Vestire, primim vestea bună că cele două coduri (fiscale) vor fi aprobate în Guvern. De asta trebuie să ne ocupăm. Vă rog să lăsaţi Justiţia să spună dacă se impune arestarea mea. Solicitarea mea pentru dvs. este de a da un vot „pentru“. Dacă nu votaţi pentru arestare, îmi dau demisia din Senat. 

FOTO Mediafax

Darius Valcov - vot in Senat FOTO Mediafax


UPDATE Senatorii încep dezbaterile pe marginea cererii DNA de arestare a fostului ministru Darius Vâlcov. 

UPDATE Dan Şova: Vreau să mulţumesc colegilor care au avut cuvinte în sprijinul meu. Vreau să-i mulţumesc şi domnului Atanasiu pentru afirmaţiile sale. Mă întreb de ce nu poate fi un om cercetat în libertate la opt ani după o presupusă complicitate la abuz în serviciu? Că noi am dat aceste puteri unor insituţiii ale statului, cred că prin votul nostru de astăzi am putea să reamintim că măsura arestării preventive este o măsură excepţională, care nu se poate aplica decât în cazuri excepţionale. Procurorii au spus că există suspiciuni rezonabile pentru săvârşirea unor infracţiuni. Eu mi-aş dori să trăiesc într-o lume a probelor indubitale. Suspiciuni rezonabile avem cu toţii, dar nu îngrădim libertatea cuiva. Fireşte că îmi doresc să am o veste bună în această zi. Vă spun să votaţi împotriva acestei cereri pentru a-mi da şansa să mă apăr ca om liber. 

UPDATE Social-democratul Şerban Nicolae: Fiecare dintre noi răspune indiviual pentru votul pe care l-a dat. V-aş ruga să aveţi în vedere că materia penală ne priveşte pe toţi. V-aş ruga să dăm Senatului prestigiul pe care îl dă Constituţia. 

UPDATE Liberalul Teodor Atanasiu: Cetăţenii români ar prefera să creadă într-un complet de judecată. Eu şi PNL vom vota astăzi pentru. 

UPDATE Senator UNPR Florina Jipa: Sunt parlamentar de 15 ani. Ceea ce se întâmplă acum în România este ieşit din comun. Libertatea este starea de normalitate. Pledoaria domnului Şova a fost la obiect. Ce pericol prezintă domnul Şova, colegul nostru, după un număr de la atâţia ani la care i se impută nişte lucruri, care, după părerea mea, nu au fost dovedite. Pe mine m-a impresionat pledoaria de la Comisia Juridică. Gîndiţi-vă că oricare dintre dvs. poate ajunge în situaţia aceasta, nefiind vinovat.

UPATE Liberalul Tudor Barbu: Principiul fundamental care stă la baza democraţiei este separaţia puterilor în stat. Noi reprezentăm aici forul legiuitor. Cei care ne-au trimis documentele sunt puterea judecătorească. Instituţia imunităţii este firească în cazul unor abuzuri. Domnul Şova reprezintă voinţă populară. Este o parte a suveranităţii poporului în stat. PNL înţelege instituţia imunităţii parlamentare. 

UPDATE Senatorul Ioan Ghişe: Orice vot imperativ este nul. Cercetarea penală şi trimiterea în judecată se pot face, dar reţinerea, percheziţia şi arestarea se face cu încuvinţarea Camerei. Noi suntem chemaţi să dăm un vot pentru sau împotriva arestării. Când s-au întâmplat faptele? Personal, cred că ce face Ministerul Public este o înceracre de discreditare a Parlamentului, prin a-i pune această bilă neagră în braţe. Suntem în situaţia unor fapte dinainte de condiţia de senator. Dacă sunt probe, de ce nu i-a trimis în judecată şi ne cere nouă să decidem asupra arestării, cât timp faptele nu s-au petrecut acum? Este bine să cumpănim şi să votăm potrivit conştiinţei fiecăruia. 

UPDATE Senator PNL Cristian Bodea: Arestarea unui cetăţean este un pas important în actul de justiţie. Nu avem dreptul să nu aplicăm legile. Vă spun, în numele PNL, că nu ne putem substitui Justiţiei, să decidem noi dacă un cetăţean poate fi arestat sau nu. Suntem noi, parlamentarii, mai presus de lege? Senatorii PNL vor vota pentru a aproba cererile se arestare a senatorilor Dan Şova şi Darius Vâlcov. Judecătorul decide arestarea, nu Parlamentul. 

UPDATE Cristiana Anghel: Normal este ca situaţia de fapt să fie libertatea, iar omul respectiv să poată să-şi susţină nevinovăţia în libertate, mai ales că este demnitar. Eu voi vota împotriva cererii de arestare. 

UPDATE: Dan Şova se apără în faţa senatorilor: Sunt onorat să vorbesc de la tribună aceasta şi astăzi. În privinţa mea a fost formulată o cerere pentru reţinere şi arestare pentru o presupusă faptă la complicitate la abuz în serviciu. Toate probele de la dosar indică contrariul. Şeful AVAS era domnul Atanasiu şi vă poate confirma că nimic din ce s-a întâmplat acolo nu a avut o urmă de ilegalitate.„Electrica“ a fost reprezentată de Casa de Avocatură a doamnei Alina Gorghiu. Îmi este foarte greu să cred că doamna Gorghiu nu îşi aduce aminte că în această tranzacţie între Turceni şi Electrica a fost ceva ilegal. Domnul senator Atanasiu cunoaşte foarte bine situaţia. Mă bucur că doamna Gorghiu a reprezentat Electrica. Am intrat în Senatul României cu această problemă: Rovinari-Turceni. Nu s-a dorti să fiu înţeles. Nu m-aţi auzit reproşând că fosta societate a făcut obiectul a trei controale a ANAF şi a Gărzii Financiare pe acest subiect. 

Vin şi mă plâng astăzi şi spun că nu este firesc să aflu că cineva solicită reţinerea şi arestarea mea după ce mi s-a refuzat accesul la dosar. S-a spus că am încercat obstrucţionarea anchetei, că, în 2010, aş fi ordonat să se distrugă nişte harduri pentru a obstrucţiona ancheta in 2014. S-a solicitat arestarea, fără niciun fel de probă. S-a spus că am falsificat documente pe care le-am depus la dosarul în cauză. Falsul nu poate fi demonstrat fără expertiză. S-a spus că am influenţat martorii şi s-a trimis o jumătate de declaraţie a cuiva. Un fost director de la Rovinari a spus că nu l-am cunoscut în viaţa mea pe Dan Şova, îl cunosc de la televizor. Unii intre cei audiaţi sunt mai apropiaţi de mine. Unul era mecanic auto şi îmi repara maşina. Acum are maşina fărâmată la el în garaj. Nu credeam că va fi audiat mecanicul care îmi repară maşina. Joi a murit mama surorii mele vitrege, care m-a crescut. M-am trezit la cimitir cu doi dintre cei care fuseseră audiaţi în dosar. Nu am stat la slujbă, nu m-am apropiat de mormânt şi am plecat pentru a feri orice precauţie de a intra în contact cu vreunul. Întrebarea este dacă mă opun Justiţiei? Nu. Sunt un om serios, nu voi protesta nicioată dacă un procuror mă cercetează. Nu cred că reţinerea şi arestarea rezolvă problema. Deşi am obosit, îmi doresc ca domnul procuror să trimită acest dosar în judecată. Vă rog, cu prietenie, onoare şi colegialitate să înţelegem că noi, prin legiferare, am dat Parchetului toate mijlocacele, finanţarea necesară, toată tehnica, tot personalul, pentru a combate un flagel pe care îl considerăm nepotrivit pentru România. Încerc să-mi imaginez cum un om s-ar putea apăra in detenţie împotriva unui sistem care are la dispoziţie toate mijlocacele. Dacă discutăm de posibilitatea de a te apără, se poate face doar în libertate. Aleg să-mi demonstrez nevinovaţia, iar cineva trebuie să-mi demonstreze vinovăţia. 



UPDATE Senatorul PSD Darius Vâlcov împlineşte astăzi, când colegii lui senatori votează cererea de arestare care îl vizează, vârsta de 38 de ani. 

UPDATE Victor Ponta spune că PSD nu va bloca acţiunile Justiţiei, dar că Şova şi Vâlcov pot fi cercetaţi şi în libertate, nu doar în arest, aşa cum cer procurorii DNA. "Poziţia mea şi a PSD este aceea de a nu bloca acţiunile Justiţiei! Şi, indiferent de votul de azi al Parlamentului, TOŢI cei trei parlamentari în cauză POT fi trimişi de procurori în faţa judecătorilor (în libertate sau în stare de arest) pentru a se stabili dacă sunt vinovaţi sau nu!", a scris Ponta, pe Facebook. 

Dan Sova - vot in Senat FOTO Mediafax

DNA a cerut in 13 martie Parlamentului să încuviinţeze reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, infracţiuni comise în dosarul Turceni-Rovinari.

DNA a soclicitat in 19 martie aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Valcov, pentru trafic de influenţă. Valcov este acuzat ca în perioada în care era primar al Slatinei a atribuit contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele încasate. Darius Valcov a anunţat ca îşi va susţine nevinovăţia în şedinţa de plen a Senatului.

De-a lungul ultimelor zile, Ponta, Dragnea şi Tăriceanu au transmis mesaje cu subînţeles senatorilor PSD în privinţa arestării lui Dan Şovaşi a lui Darus Vâlcov, parlamentarii găsit diverse stratageme pentru a trage de timp, iar senatorii PSD le-au găsit tot mai multe scuze celor doi, care, în final, au toate şansele să scape de mâna Justiţiei.

Mesajul transmis de liderii partidului pare că a fost înţeles de senatorii PSD.  Ioan Chelaru, care a consultat pe îndelete dosarul lui Dan Şova, pune sub semnul întrebării unele acuzaţii ale procurorilor. „Nu o să vă spun cum votez pentru că votul este secret, dar, în opinia mea, în dosarul lui Dan Şova sunt foarte multe probleme. În spatele unor afirmaţii făcute de DNA nu se găsesc probe. În grupul senatorial nu s-a discutat despre cum vom vota“, a declarat senatorul Ioan Chelaru, pentru „Adevărul“.

Senatorul PSD Petru Filip recunoaşte că senatorii pot fi sensibilizaţi foarte uşor dacă pledoaria lui Dan Şova va fi presărată cu sentimentalisme, pe modelul lui Varujan Vosganian, care a venit în Senat fluturând mir şi tămâie. „Părerea mea este că nu va fi o hotărâre politică şi lucrurile vor fi lăsate ca la Varujan Vosganian. Nu a fost un curent: «Votaţi pentru sau împotrivă». Partidele vor spune: «Lasaţi Justiţia să-şi facă treaba». Nu vor spune: «Protejaţi-i»! Fiecare va vota cum crede de cuviinţă. Important este cu ce argumente vor veni, pledoaria din plen, care pot influenţa sentimental pe unul sau altul. Pentru senatori, va conta şi elementele care au stat la baza chemării lor în faţa Justiţiei“, a spus şi senatorul PSD Petru Filip.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite