SENAT: Comisia juridică a respins reluarea dezbaterilor în cazul lui Mircea Diaconu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia juridică a Senatului a decis, în unanimitate, să îşi menţină raportul iniţial în cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, considerând că reluarea votului privind constatarea încetării mandatului acestuia poate fi făcută numai pentru motive temeinice şi cu acordul liderilor grupurilor politice.

Preşedintele comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a precizat că membrii comisiei au analizat scrisoarea trimisă de preşedinteleTraian Băsescu, prin care acesta solicita reanalizarea cazului senatorului liberal Mircea Diaconu, declarat incompatibil.

„Noi transmitem un punct de vedere întemeiat pe Regulament şi pe cutuma Senatului, şi anume pentru motive temeinice, cu acordul tuturor liderilor grupurilor, votul poate fi reluat. Noi vom transmite acest punct de vedere“, a adăugat el.

Traian Băsescu a adresat în 12 noiembrie o solicitare conducerii Senatului în care cere reluarea dezbaterilor privind revocare din funcţie a senatorului PNL Mircea Diaconu.
„În virtutea atribuţiei constituţionale a preşedintelui României de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă semnalez că prezenta solicitare cu privire la încetarea mandatului parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti irevocabile privind incompatibilitatea sau conflictul de interese, nu este o cerinţă personală, ci este o condiţionalitate asumată de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Având în vedere acest aspect, ignorarea unei hotărâri judecătoreşti, prin votul dat de plenul Senatului, se va reflecta negativ în următorul raport de ţară (MCV), cu consecinţa gravă a nerespectării de către România a angajamentelor asumate, atât în plan intern, cât şi faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană“, se precizează în adresa şefului statului.

Plenul Senatului a respins, în 30 octombrie, solicitarea ANI privind încetarea mandatutului senatorului PNL Mircea Diaconu, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite